Nieuws - 12 januari 1995

Prosea werpt zich op verspreiding resultaten

Prosea werpt zich op verspreiding resultaten

De financiele toekomst van Prosea, het programma dat de plantenrijkdom in Zuidoost-Azie in kaart brengt, ziet er volgens W.P.M. Wolters van het Transferpunt van de LU redelijk zonnig uit. Het geld tot en met 1995, vijf miljoen dollar, is reeds binnen. Voor de totale projectperiode tot 2000 is tien miljoen dollar nodig. Het restant voor 1996-2000 zal ook wel binnenkomen, meent Wolters. Prosea staat inmiddels goed bekend en we weten waar we moeten zijn."

Volgens dr ir J.S. Siemonsma, hoofd van de Prosea-groep in Wageningen, wordt de koers ondertussen enigszins verlegd onder druk van donoren. Zo was de EU alleen bereid om twee extra boekdelen over houtige gewassen te financieren als Prosea meer zou doen aan de verspreiding van haar resultaten in de deelnemende landen Indonesie, Maleisie, Papua Nieuw Guinea, Filippijnen, Thailand en Vietnam. Prosea vond aanvankelijk dat de verzamelde kennis vanzelf wel op de goede plek terecht zou komen, maar - mede door de financiele druk - vond begin november in Bogor, Indonesie een workshop plaats over de toekomstige verspreiding. Aan deze workshop nam ook een zware Nederlandse delegatie van twintig personen deel.

Prosea moet volgens Siemonsma niet zelf voorlichtingsmateriaal maken - we staan daarvoor te ver van de boer af" - maar voorlichtingsdiensten en lokale organisaties terzijde staan. Ter ondersteuning komt in het centrale kantoor in Indonesie daarom een speciale voorlichtingsmedewerker.