Wetenschap - 9 januari 1997

Promoties

Promoties

Promoties
Schadelijke bacterie lastig te detecteren
Snelle detectie van de schadelijke bacterie Listeria monocytogenes in voedingsmiddelen is lastig, omdat er bij de kweek van voedingsmonsters op speciaal medium zoveel niet-pathogene Listeria meegroeien. Dit ondervond L. Beumer, die 10 januari promoveert bij de levensmiddelen-microbiologen prof. dr ir F.M. Rombouts en emeritus-hoogleraar prof. dr E.H. Kampelmacher
De bacterie Listeria monocytogenes veroorzaakt listeriose, een ziekte die bij mensen met een verzwakte afweer tot de dood kan leiden. Besmette melk, koolsla, zachte kaas en pate zijn in de jaren tachtig oorzaak geweest van grootschalige uitbraken
Om voedingsmonsters sneller op deze besmetter te kunnen screenen, moet de bacterie selectiever worden opgekweekt dan nu gebeurt. Het lukte Beumer echter niet een medium te vinden dat gunstig is voor L. monocytogenes en tegelijkertijd ongunstig voor niet-pathogene Listeria. Snelle, goedkope testen zoals geleidbaarheidsmeters, zijn daarmee nog steeds beperkt betrouwbaar omdat ze ook uitslag geven bij niet-pathogene Listeria
Beumer ondervond dat de groei van L. monocytogenes op rauw vlees afhangt van de gebruikte stam, de zuurgraad van het vlees en de bewaartemperatuur. Begeleidende melkzuurbacterien, die de ziekteverwekkers zouden kunnen remmen, hebben slechts een gering effect op L. monocytogenes
Hygiene in de huishouding kan preventief werken, zo merkte Beumer ook. Van de 213 huishoudens waarbij hij de vaatdoeken en afvoerputjes op L. monocytogenes onderzocht, waren 101 huishoudens met de bacterie besmet. (MHs)

Re:ageer