Nieuws - 13 juni 1996

Promotie gaat over rozen

Promotie gaat over rozen

Veel snijrozen worden geent op een onderstam. Genetische modificatie van deze onderstammen met ROL-genen van Agrobacterium rhizogenes kan ervoor zorgen dat de snijrozen sneller scheuten maken. Dit ontdekte dr T.P.M. van der Salm, die 4 juni promoveerde bij plantenfysioloog prof dr L.H.W. van der Plas. Hij deed zijn onderzoek op het veredelingsinstituut CPRO-DLO in Wageningen.

Aan snijrozen verdient Nederland jaarlijks zo'n 800 miljoen gulden. De produktie en de winst hangen af van het aantal scheuten dat uitloopt, iets dat wordt gereguleerd door plantenhormonen zoals auxine en cytokinine. Om dit proces gunstig te beinvloeden, enten veel kwekers de snijrozen op onderstammen. Van der Salm trachtte met zogeheten ROL-genen van het agrobacterium de onderstam zo te modificeren, dat de scheutvorming en bloemproduktie efficienter en energie-zuiniger verloopt.

Van de bacteriele ROL-genen is al langer bekend dat ze de plantengroei beinvloeden. Maar om deze genen zo in een gewas te zetten dat dit ten gunste komt van de kweker, is problematisch, gezien alle ongewenste neveneffecten. Van der Salm hoopte minder last van die bij-effecten te hebben door alleen de onderstam te modificeren.

Op een met drie ROL-genen getransformeerde onderstam ontwikkelde de snijroos significant meer scheuten dan op de controle-plant. Omdat de hoeveelheid grondscheuten bepalend is voor de bloemproduktie, verwacht de promovendus dat toepassing leidt tot een efficiente snijroosproduktie.