Nieuws - 21 maart 1996

Prof Onderwijskunde deeltijd-ondernemer

Prof Onderwijskunde deeltijd-ondernemer

De nieuwe hoogleraar Onderwijskunde wordt voor de helft betaald als reguliere hoogleraar; de andere helft moet hij verdienen met advieswerk, ontwikkeling van lesmateriaal en docenttrainingen. De hoogleraar wordt zo tevens directeur van Onderwijsondersteuning Landbouwuniversiteit (OLU), de in de vakgroep ondergebrachte eenheid die deze dienstverlening coordineert. Dit stelt de structuurcommissie, die het college adviseert over het profiel van de aankomende hoogleraar.

De adviescommissie wil wel dat de LUW een aanjaagpremie betaalt, opdat de hoogleraar pas na vijf jaar zijn salaris uit projecten hoeft te halen. Zo krijgt hij de tijd om het adviesbureau uit te bouwen. Daarbij moet de vakgroep de dienstverlening organisatorisch niet scheiden van het onderwijs en onderzoek. Voor elk van de activiteiten behoudt ze dan een grotere groep medewerkers.

Om de dienstverlening te kunnen uitbouwen, moet de vakgroep wel meer personeel krijgen van het college, meent de commissie. De markt voor de cursussen en adviezen die de vakgroep aanbiedt, groeit namelijk.