Nieuws - 31 augustus 1995

Postzegels voor Nobelprijswinnaars

Postzegels voor Nobelprijswinnaars

Drie Nederlandse Nobelprijswinnaars krijgen ieder hun eigen postzegel van tachtig cent. P.J.W. Debye (Nobelprijs voor scheikunde, 1936), J. Tinbergen (economie, 1969) en F. Zernike (natuurkunde, 1953) prijken op de derde en laatste Nobelprijsserie van PTT Post.

Op 26 september komen de postzegels uit. De ervaring leert dat zo'n oplage van acht miljoen zegels bij gewone postkantoren in gemiddeld twee weken uitverkocht is. Wie ze daarna nog wil hebben kan zijn geluk proberen bij de grotere postkantoren met een filatelie-loket.

Alle overleden Nederlandse Nobelprijswinnaars zijn nu aan de beurt geweest. De eerste serie kwam uit in 1991. Op de postzegels prijkten J.H. van 't Hoff (Nobelprijs voor scheikunde, 1901), P. Zeeman (natuurkunde, 1902) en T.M.C. Asser (Nobelprijs voor de vrede, 1911). De tweede serie, uitgekomen in 1993, eerde J.D. van der Waals (Nobelprijs voor natuurkunde, 1910), W. Einthoven (geneeskunde, 1924) en Chr. Eijkman (geneeskunde, 1929).

De foto van Tinbergen in de nieuwe serie is van de bekende Volkskrant-fotograaf Bert Verhoeff. Die ontdekte dat de ontwerper van de postzegels, Harry Sierman, de karakteristieke moedervlek van de vermaarde econoom had weggeretoucheerd. Foto's retoucheren is gebruikelijk bij het ontwerp van een postzegel, meldt voorlichter Roebijn Hijlkema van PTT Post. Op zo'n formaat kan een vlekje erg afleiden. Het gezicht is ook lichter gemaakt. De ontwerper koos uit esthetisch oogpunt voor het weglaten van de moedervlek, om de foto zo duidelijk mogelijk over te laten komen."