Nieuws - 2 november 1995

Postduif in reismand wil meer water en ruimte

Postduif in reismand wil meer water en ruimte

Meer water en mandruimte verbeteren de conditie van wedstrijdduiven. Dit concludeert dr ir J. Gorssen, die op 1 november promoveerde bij prof. dr J.P.T.M. Noordhuizen van de vakgroep Veehouderij en prof. dr ir M.W.A. Verstegen van de vakgroep Veevoeding.

De transportcondities van duiven die voor een wedstrijd naar Frankrijk of Belgie worden vervoerd, zijn een voortdurende zorg voor duivenliefhebbers en dierenwelzijnsorganisaties. Het gebeurt regelmatig dat duiven onderweg zoekraken. Dit kan komen door de weersomstandigheden, maar duivenhouders vermoeden dat ook het transport van invloed is. Op verzoek van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (NPO) onderzocht Gorssen de behoeften van postduiven tijdens vervoer. Het gedrag van de vogels tijdens transport werd nagebootst in speciale klimaatkamers.

Gorssen ontdekte dat de waterhuishouding tijdens transport leidt tot uitdrogingsverschijnselen als verhoogd energieverbruik, een hogere lichaamstemperatuur, een sterk gewichtsverlies en een laag watergehalte in de borstspier. De belangrijkste verdediging tegen deze extreme omstandigheden is duiven regelmatig, bijvoorbeeld om de vier uur, water te geven. Ook moeten duivenhouders rekening houden met de behoefte aan een eigen territorium. Dat voorkomt agressief gedrag als het pikken in oogranden en neusdoppen. Meer ruimte in de manden resulteer in meer poetsgedrag en minder energieverlies. De NPO stelt op grond van deze studie haar vervoerreglementen bij.