Nieuws - 26 juni 1997

Podium

Podium

Podium
Sleutels
Naast waar komen we vandaan en wat is de zin van het leven? blijft voor mij een van de meest fascinerende levensvragen: waarom moet ik op De Leeuwenborch toestemming hebben van de vakgroep om achter de computer te werken? Voor zover ik weet, is De Leeuwenborch het enige gebouw waar de computerzalen worden beheerd door middel van een kafkaesk systeem van formulieren, handtekeningen en sleutels, waardoor regelmatig een of beide computerzalen gesloten zijn, omdat er toevallig niemand met een sleutel aanwezig is. En dat terwijl er al geklaagd wordt over een tekort aan computers..
Kunstmatige schaarste, waarde economen! Onbenutte capaciteit! Wat moet dat al niet aan afschrijvingen kosten, en hoeveel tijd zullen studenten al niet onnodig kwijt zijn? Terwijl zoveel universiteitsgebouwen in Wageningen bewijzen dat het ook anders kan... Doe er wat aan, zou ik zeggen
Duurste universiteit II
Ik wil reageren op de brief van Hans Bosman in WUB 20. De werkelijkheid is inderdaad anders voor buitenlandse studenten die het reguliere programma volgen van de Landbouwuniversiteit. Zij moeten namelijk vanaf 1 september 1998 achtduizend gulden collegegeld betalen. Dit is onafhankelijk van het aantal studiepunten dat ze moeten halen. Op deze manier is de regeling van de LUW erg stimulerend, namelijk om niet aan de LUW te gaan studeren. Dan praat ik hier over mensen die nog een keuze hebben, maar stel dat je in september 1998 in je derde jaar bent, dan zou je dus toch achtduizend gulden betalen om je studie af te ronden, of moeten stoppen met je studie (niet echt veel keuze dus)
Buitenlandse studenten vallen binnen de categorie van studenten die geen recht meer hebben op studiefinanciering door een studievertraging zonder erkende oorzaken. Hoezo geen recht op studiefinanciering meer als ze nooit studiefinanciering hebben gehad?
Het is duidelijk dat het universiteitsbeleid alleen gemaakt wordt op basis van de meest voorkomende gevallen. De universiteit is niet gevoelig voor bijzondere gevallen en is niet bereid om flexibelere regelingen toe te passen voor die gevallen. Daarom is de LUW een werelduniversiteit met een zeer onvriendelijk buitenlander beleid. Regels zijn heilig in Nederland, dus waarom zou men moeilijk doen om nog een regel toe te voegen waarin staat dat buitenlandse studenten niet per definitie een studievertraging hebben?
Ikzelf ben Indonesische en studeer volgend jaar september 1998 af (binnen 5 jaar, met gemak). Ik moet wel