Nieuws - 26 september 1996

Pleidooi voor digitaal studie plannen

Pleidooi voor digitaal studie plannen

Twee LUW-studenten hebben de universiteit aangeboden om, tegen vergoeding, de complete studiegids op Internet te zetten. Michiel Buisman en Sander Wijsman zijn op het idee gekomen nadat zij de veel te dunne en gebrekkige studiegids ontvingen. Zij willen met hun plan ervoor zorgen dat studenten in ieder geval een compleet overzicht hebben van het vakkenaanbod van de LUW. Als de LUW in gaat op de offerte van de twee garanderen ze dat binnen twee maanden de gids op het net staat.

De twee zijn meteen met een voorbeeld naar de afdeling Voorlichting en PR gegaan om te laten zien wat mogelijk is. Als de studiegids eenmaal op Internet staat, weten de studenten dat er nog veel meer mogelijkheden zijn. Buisman: Ten eerste kun je snel een vak vinden op trefwoorden. Als je iets met microbiologie zoekt in combinatie met een ander vak kun je dat zo vinden." Wijsman: Dan kun je per vak een koppeling maken met de docent via e-mail. Als je extra informatie wilt over een vak, hoef je tenminste niet meer de hele stad door te fietsen met de kans dat je de docent niet kan vinden."

De twee hebben vervolgens bedacht dat de lijst met vakken uitgebreid moet worden met een profielenlijst waar een student meteen kan zien welke vakken hij nog moet volgen. Lastiger wordt het idee om er ook het roosterboekje aan te koppelen. Op die manier kun je de computer een langetermijnplanning voor je laten maken als je aanklikt welke vakken je wilt gaan volgen", vertelt Buisman. Het moderne-studie-gids-denken, zoals de twee het noemen, is volgens hen ook erg aantrekkelijk voor scholieren die iets van de LUW willen weten.

Of de LUW in gaat op het aanbod van de twee is nog niet duidelijk en lijkt vooral af te hangen van de eigen plannen om de gids en andere LUW-informatie op het net te zetten. Hoofd Studentenzaken drs J.G. Bosman, eindverantwoordelijk voor de papieren studiegids, heeft nog niet van de offerte gehoord maar denkt dat het een erg ingewikkelde zaak is die veel onderhoud vereist. De afdeling Voorlichting heeft de offerte doorgestuurd naar de afdeling Onderwijs- en onderzoeksbeleid.

Volgens ing W. van Geenen van die afdeling is het animo voor de offerte niet zo groot. We moeten eerst binnen de instelling alle goede gegevens voor de studiegids maar eens op een rijtje zien te krijgen. Daarna kunnen we dan met ons eigen project verder gaan om te komen tot een integratie van de examenregistratie, de onderwijsdatabase en verder alles wat met onderwijs en studenten te maken heeft. Die integratie zal ook gemakkelijker gaan nu ook Studentenzaken hier in het bestuurscentrum komt te zitten. Een eindproduct van het hele project kan dan tenslotte een studiegids op het net zijn."