Nieuws - 31 augustus 1995

Plantengeneticus Koornneef krijgt zilveren medaille

Plantengeneticus Koornneef krijgt zilveren medaille

Plantengeneticus en fysioloog prof. dr ir M. Koornneef van de vakgroep Erfelijkheidsleer heeft deze zomer een zilveren medaille gekregen van de International Plant Growth Substances Association. Hij kreeg de prijs voor de introductie van genetica in de plantenfysiologie, met name de fysiologie van de plantehormonen en pigmenten.

Koornneef toonde met zijn proefschrift in 1980 aan dat het vergelijken van mutanten een goede methode is om inzicht te krijgen in de groeiprocessen, die worden aangestuurd door licht en hormonen. Mutanten zijn planten met een defect in het DNA. Daardoor krijgen ze een bepaalde, afwijkende groei. Fysiologen werkten daarvoor betrekkelijk weinig met mutanten", licht de hoogleraar toe. Maar nu is het heel bekend. Belangrijk is ook dat mutanten het veel makkelijker maken genen te kloneren."

Koornneef was ook een van de eersten die met Arabidopsis werkten. Deze plant bleek erg geschikt om genen te kloneren. Dat was een gouden greep. In die tijd kwamen er dertig mensen op een congres over Arabidopsis. Nu zijn dat er zevenhonderd."