Nieuws - 25 april 1996

Plantaardige Produktie schrapt vijftig-plussers

Plantaardige Produktie schrapt vijftig-plussers

Ondanks de sombere voorspellingen in 1994 heeft de sector Plantaardige Produktie de bezuinigingen toch al voor 65 procent kunnen realiseren met natuurlijke afvloeiing en vut-regelingen, aldus directeur F.A.H.M. Schelbergen. Inmiddels zijn negentien formatieplaatsen wetenschappelijk personeel en dertig bij het ondersteunend personeel geschrapt.

Van de vertrekkende medewerkers is of gaat binnenkort zestig procent met de vut of pensioen. Een paar kunnen blijven op een derde-geldstroomproject en een tiental medewerkers, de meesten ouder dan vijftig jaar, wordt ontslagen.

We worden aan twee kanten versmald", zegt prof. dr L. van der Plas, wiens vakgroep Plantenfysiologie naast een dertiger, zo'n zeven vijftig-plussers geheel of gedeeltelijk kwijtraakt. Ouderen gaan eruit en er komen geen dertigers bij."

Het aantal extern gefinancierde tijdelijke promotie-medewerkers (twintigers) groeit nog steeds hard. Hoewel de begeleiding van deze onderzoekers de sector zorgen baart wil hij geen promovendi-stop. De sector wil het college overtuigen dat verdere bezuinigingen niet gewenst zijn, om de vele promovendi bij de twee onderzoekscholen te kunnen blijven begeleiden.


De zender SBS 6 die is toegevoegd aan het Wageningse kabelpakket verdringt zenders die gericht zijn op de verschillende minderheden. Wageningen verdient met zijn sterke internationale orientatie een aanbod van tv-zenders dat daarop afgestemd is", aldus GroenLinks-raadslid J. de Gruyter tijdens de gemeenteraad van afgelopen maandag.

Hij erkende dat 54 procent van de Wageningers SBS 6 op de kabel wil, maar typeerde de zender als meer van hetzelfde. GroenLinks wil een kanaal dat een of meerdere zenders uit herkomstlanden van allochtonen doorgeeft.

Burgemeester mr M. Jager verklaarde dat het bedienen van de minderheden zeer moeilijk is, omdat meerdere zenders in principe voor minderheden interessant zijn. De aanschaf van schotelantennes kan uitkomst bieden. In de toekomst kunnen door technische aanpassingen meer zenders worden aangeboden en kunnen kijkers zelf een pakket samenstellen.