Nieuws - 7 september 1995

Plan Wilma voor Bassecour krijgt iets meer bijval

Plan Wilma voor Bassecour krijgt iets meer bijval

Het plan van projectontwikkelaar Wilma voor het Bassecour, het voormalige LUW-hoofdgebouw, krijgt in een gemeentelijke peiling door de gemeente iets meer bijval dan plannen die een behoud nastreven. Er kwamen 45 reacties: 25 voor het Wilmaplan en twintig tegen.


Dinsdagavond 12 september komen de leden van de raadscommissie Volkshuisvesting bijeen voor een speciale vergadering over het Bassecour. Bij die gelegenheid zijn ook de plannenmakers van Wilma en van twee alternatieven aanwezig. Wilma wil alleen de voorgevel van het Bassecour behouden. Daarachter komen nieuwbouwwoningen. De twee alternatieven laten het pand geheel of in grote mate in de oorspronkelijke staat.

De commissie wil de motieven horen van de deelnemers aan de peiling. Onder hen zijn veel omwonenden, maar ook de Bond Heemschut, die zich inzet voor behoud van cultuurhistorisch interessante objecten. Twee Wageningse stichtingen die ijveren voor behoud van het Bassecour als LUW-bakermat hebben eveneens gereageerd.

Als de commissie dinsdag akkoord gaat met het Wilmavoorstel, moet het Bassecour van de gemeentelijke monumentenlijst af. Door de onvermijdelijke bezwaren uit de Wageningse gemeenschap kan dat een slepende zaak worden. De twee alternatieven kennen dit nadeel niet. Volgens gemeentevoorlichter Aarden heeft het Wilmaplan het voordeel dat van de eigenaar afkomstig is. Het plan van de Wageningse architect Roza wordt nog in opdracht van de SSHW op haalbaarheid doorgerekend. Het andere plan, Schutte/Hogenberk, zou een bijdrage van de gemeente vereisen en is eerder afgewezen door de projectgroep, waarin gemeente en Wilma participeren.

De commissie kan een besluit ook uitstellen tot oktober. Dan is het plan van Roza/SSHW op haalbaarheid doorgerekend. Op 11 september wordt in De Wereld een informatieavond over dit plan gehouden.