Nieuws - 25 april 1996

PP: medezeggenschap personeel veiligstellen

PP: medezeggenschap personeel veiligstellen

Aanwezigen op actievergadering belegd door het Progressief Personeel willen dat alle energie gericht wordt op behoud van inspraak en medezeggenschap binnen de Landbouwuniversiteit. Acties richting Den Haag, om de nieuwe bestuursstructuur tegen te houden, werden als zinloos bestempeld, omdat politici hun standpunt al lang hebben bepaald.

De aanwezigen vinden de argumenten van de minister en politici voor de nieuwe bestuursstructuur onzinnig en onjuist, maar vrezen een welles/nietes-spelletje, omdat de minister denkt de kwaliteit van onderwijs en onderzoek met de voorstellen te verbeteren. De personeelsleden vrezen dat het omgekeerde gebeurt.

Voormalig universiteitsraadsvoorzitter mr J.W. Kroon is daarentegen van mening dat huidige bestuursstructuur wel degelijk problemen oplevert. Het doorvoeren van noodzakelijke veranderingen, zoals het fuseren van studierichtingen of instellen van nieuwe, duurt onnodig lang. Hij vindt het hoger agrarische onderwijs veel leniger. De angst voor verlies van inspraak moet niet overdreven worden, vindt Kroon. Geen enkele bestuurder kan zonder inbreng van deskundigen aan de basis. Dan breekt ie zijn nek."

Zeer tegen de zin van oud-collegelid en mede-oprichter van het Progressief Personeel dr W. Douma besloten de aanwezigen om in het raadscircuit te gaan lobbyen. Douma stelde: Als er ooit een moment voor actie was, dan is het nu. Anders wordt de klok dertig jaar teruggezet."