Nieuws - 21 november 1996

Ouderejaars vluchten naar deeltijdstudie

Ouderejaars vluchten naar deeltijdstudie

Universitaire deeltijdstudies zijn dit jaar plotseling populair. Het aantal deeltijdeerstejaars steeg meer dan tien procent. In hogere studiejaren is de groei nog sterker. Vele honderden ouderejaars stapten over op deeltijd, op de vlucht voor de schrale studiefinanciering en het hoge collegegeld.

Volgens voorlopige gegevens van de Informatie Beheer Groep groeit het aantal deeltijdeerstejaars dit jaar met twaalf procent, naar 2100. Veel groter nog is het aantal ouderejaars dat plotseling is overgestapt op deeltijd. Het absolute aantal deeltijdstudenten is nog bescheiden; het zijn er zo'n dertienduizend, tegen meer dan 150 duizend voltijdstudenten. Maar de groei is dit jaar spectaculair.

Bij de ouderejaars zou het volgens een woordvoerder van de Utrechtse rechtenfaculteit vooral gaan om mensen van jaargang 1991 die hun vijf jaar beurs hebben opgebruikt. Een voltijdstudie, met lening en hoog collegegeld, is niet meer aantrekkelijk. In deeltijd hebben ze nog alle faciliteiten, tegen een lager tarief." De Universiteit Utrecht maakt zich zorgen over het calculerend inschrijfgedrag van studenten. Zo is er ook een groep ouderejaars die zich om financiele redenen slechts voor een deel van het jaar inschrijft. Maar wie zich pas in januari meldt, dreigt niet mee te tellen voor de bekostiging.