Nieuws - 26 september 1996

Opleiding cooperatief ondernemerschap op Nijenrode

Opleiding cooperatief ondernemerschap op Nijenrode

Universiteit Nijenrode start in samenwerking met de Nationale Cooperatieve Raad (NCR) een speciale universitaire opleiding voor cooperatief ondernemerschap. Volgens de twee instituten is er behoefte aan een nieuw soort manager in de cooperaties omdat het verschil tussen de vennootschap en de cooperatie de laatste jaren is vervaagd. De cursus, waar ook de Rabobank en Moret Ernst & Young hun medewerking aan verlenen, is behalve voor de bestuurders van de bij de NCR aangesloten cooperaties ook bedoeld voor de nieuwe generatie cooperaties ten behoeve van milieu- en natuurbeheer en marketing van biologische landbouwproducten. Naast professioneel ondernemerschap leren de cursisten tijdens de deeltijdcursus een goed beleid te voeren met betrekking tot de aangesloten leden.

Trekker van de cursus is de Wageningse hoogleraar Geschiedenis, theorie en praktijk van het cooperatiewezen, dr ir G. van Dijk. Hij zal aan de Universiteit Nijenrode de bijzonder leerstoel Cooperatief ondernemerschap gaan bezetten.

Volgens een woordvoeder van de NCR heeft de opleiding niets te maken met de onlangs in Wageningen gestarte MBA-opleiding voor mensen in de agribusiness. Drs C.J. van der Meer, die de Wageningse opleiding coordineert, meent dat de twee cursussen wel degelijk overlap vertonen en dat Nijenrode ook een graantje mee wil pikken uit dezelfde markt." Het is volgens haar overigens nog steeds een mogelijkheid dat Van Dijk ook gaat doceren voor de MBA.