Organisatie - 22 december 2015

‘Openingstijden Radix te krap’

tekst:
Lieke de Kwant
2

Radix is op feestdagen en in de weekenden te kort open, stellen onderzoekers van de Plant Sciences Group (PSG). Ze moeten hun experimenten vaak noodgedwongen aanpassen of uitstellen.

Radix wordt grotendeels bevolkt door de medewerkers van PSG. Het gebouw is op maandag tot en met donderdag open van 7 tot 22 uur, op vrijdag van 7 tot 21 uur, in de weekenden van 10 tot 16 uur en op feestdagen doorgaans van 12 tot 14 uur.

Die twee uurtjes op feestdagen zijn te weinig voor promovendus Christina May van Erfelijkheidsleer. ‘Wat ik elke vrijdag in het lab moet doen, kost drie uur. Omdat eerste kerstdag dit jaar op een vrijdag valt, had ik dus een probleem. Ik heb nu de proefopzet aangepast.’ Florien Gorter van Erfelijkheidsleer had in haar onderzoek ook last van de krappe tijden op feestdagen. ‘Ik moest een tijd lang telkens 5 dagen achter elkaar een 8 uur durend experiment doen. Als er een feestdag in de week zat, zoals Pasen of Hemelvaart, viel er een hele week uit. Heel onhandig.’

Veni-onderzoeker Marjon de Vos van Erfelijkheidsleer worstelt vooral met de toegankelijkheid van het lab in het weekend. ‘Ik moet ’s avonds een bacteriecultuur inzetten voor de volgende dag. Omdat ik op zondagavond het gebouw niet in mag, kan ik op maandag geen labwerk doen. Daardoor mis ik elke week een hele dag en met een beurs voor 3 jaar kan ik me dat eigenlijk niet permitteren.’

De PhD Council van onderzoekschool Experimental Plant Sciences (EPS) zou graag zien dat Radix in het weekend langer open gaat, aldus voorzitter Suraj Jamge. De council heeft begrip voor het tegenargument dat de balans tussen werk en privé moet worden bewaakt, maar voor sommige experimenten en in sommige onderzoeksfases is doorwerken op ongebruikelijke uren eenvoudigweg nodig, zegt Jamge. Daarin gedwarsboomd worden door beperkte openingsuren, kan juist extra werk en spanning veroorzaken.

Hoogleraar erfelijkheidsleer Bas Zwaan heeft de klachten over de openingstijden tijdens de laatste R&O-gesprekken geregeld gehoord. ‘Als je met biologische systemen werkt, is het heel belangrijk dat je te allen tijde bij je proeven kunt. Als postdoc in Londen kon ik zelfs op nieuwjaarsochtend werken. En in Leiden kon je desnoods op een veldbed in het lab slapen.’

In Radix is dat op aanvraag overigens ook allemaal mogelijk, maar daarvoor worden dan wel extra kosten voor onder meer beveiliging doorberekend aan de leerstoelgroep. Zwaan heeft afgelopen jaar vier keer extra tijd gekocht, maar vraagt zich af of het niet anders kan. ‘Waarom moet een kleine groep die kosten alleen dragen, terwijl groepen die onze data gebruiken er niet aan mee betalen?’ De hoogleraar wil binnenkort over de kwestie praten met de directie van PSG.

‘Het primaire wetenschappelijke proces moet goed lopen’, reageert Erik Toussaint, hoofd communicatie van PSG. ‘Als het verstandig is om daarvoor opnieuw naar de openingstijden te kijken, zal de directie dat doen. Al zijn er uiteraard kaders; financieel moet het haalbaar zijn.’

Re:acties 2

 • JK

  Hoewel HdeVries goede argumenten geeft tegen de mening van Bas Zwaan, zie ik niet in waarom een verruiming vd de tijden op de juiste moment een groot probleem is. Uit eigen ervaring weet ik hoe fijn het is om op zondagavond in een kwartiertje een bacteriecultuurtje in te zetten, zodat je maandag aan de slag kan. Door deze dag winst kunnen experimenten die meerdere dagen in beslag nemen minder gehaast uitgevoerd worden. Presteren onder dagelijkse tijdsdruk lijkt me onwenselijk.

  Dat men in op feestdagen wil werken vind ik ook onzin. Wat dat betreft sluit ik me aan bij HdeVries, we hoeven niet naar de angelsaksische 24/7 doorwerkcultuur. Maar pragmatisch gezien levert een verruiming op normalere momenten zeker voordelen op voor de biologische onderzoeker.

  Reageer
 • HdeVries

  Ik hoop dat de directie van PSG hier niet in mee gaat.

  Waarom moeten heel PSG gaan meebetalen aan de proeven van een tiental onderzoekers? Dan deel je de data toch niet?
  Dat er gemeten / geëxperimenteerd moet worden buiten de reguliere openingstijden had ook bedacht kunnen worden vóórdat men aan de proeven begon. Nu wordt gedaan of men slachtoffer wordt van zon- en feestdagen, maar die data zijn jaren van tevoren gepland...

  Maar wat mij het meeste tegenstaat is de attitude van de hoogleraar die stelt dat onderzoekers altijd maar op het lab moet kunnen zijn. Zo creeer je ook langzaam het idee dat het goed is dat je altijd maar op het lab moet zijn. Zeker in de Angelsaksische en Aziatische cultuur is het normaal om lange dagen te maken op het lab. Maar de meeste mensen erkennen ook dat het gaat om 'face-time', laten zien dat je er bent. Wat je in die uren doet maakt niet zoveel uit.

  Maar wij zijn geen Angelsaksen of Aziaten, wij zijn Nederlanders en wij werken (in het algemeen) 8 uur per werkdag. En de labs zijn al open van 7 tot 21/22 uur lijkt mij tijd genoeg.

  Kortom, men moet rekening houden met het feit dat heel veel mensen níet buiten normale werkuren willen werken en dat als dat wel zo is dat ze dan toeslagen krijgen ter compensatie. Een goede onderzoeker kan hiermee rekening houden tijdens het plannen van de proeven óf moet bereidt zijn extra voor te betalen.

  Reageer

Re:ageer