Nieuws - 26 januari 1995

Onenigheid over zuurkasten bijgelegd

Onenigheid over zuurkasten bijgelegd

Het Bureau Veiligheid en milieuhygiene (BVM) en de afdeling Gebouwen en terreinen (G&T) zijn overeengekomen opnieuw de zuurkasten op de Binnenhaven, in het bijzonder in de nieuwbouw van de vakgroep Virologie, door te meten. BVM voerde metingen uit in de raam-opening van de zuurkasten. G&T voerde echter metingen in het luchtkanaal uit. Nu is overeengekomen opnieuw metingen te doen in de opening van de zuurkasten op Virologie, verklaart P. Strik van BVM. Overigens heeft G&T inmiddels wel al de afvoer van lucht in de kanalen opgevoerd.

De vakgroepen worden door G&T en BVM ondervraagd over het gebruik van zuurkasten. Zo moeten zij opgeven welke extreem toxische stoffen in welke zuurkasten gebruikt worden, zodat de afstelling van de luchtafvoer verbeterd kan worden. Strik meent dat er teveel zuurkasten zijn: Er is in het verleden sterk aangejongd met zuurkasten maar vakgroepen willen dat teveel wel afstoten."

Ook is Strik begonnen met voorlichting te geven over het zuurkastgebruik. Hij verklaart dat medewerkers de bijeenkomsten spaarzaam bezoeken, maar tevreden zijn over de voorlichting. Hiermee moet voorkomen worden dat bijvoorbeeld luchtinlaten in laboratoria afgeplakt moet worden omdat het anders zo tocht."