Nieuws - 13 juni 1996

Onenigheid over masterstitel

Onenigheid over masterstitel

Er is weer onenigheid met minister Ritzen over de internationale status van de nu nog buitenwettelijke masterscursussen bij hogescholen. Legalisering ervan is in gevaar, nu Ritzen niet akkoord gaat met de titel Master of Science, maar de term Professional Master wil toekennen. Volgens de hogescholen een in het buitenland onbekende titel.

De bijna tachtig cursussen ontlenen hun status aan de titel Master of Science, die hogescholen in samenwerking met Britse universiteiten toekennen. Deze constructie hebben hogescholen bedacht omdat eigen cursussen in Nederland niet werden erkend. Officieel wordt echter ook de masterstitel in ons land niet erkend.

Het afgelopen najaar kwamen minister Ritzen en de HBO-Raad een erkenningsprocedure overeen voor de opleidingen, die moet leiden tot in Nederland rechtsgeldige diploma's. De eerste proef met deze validering voor vijf mastersopleidingen leidt tot conflicten.

Chris van den Borne, coordinator van een van de vijf betrokken cursussen, vindt dat Ritzen een halfbakken titel voorstelt. Wel bewaken dat wij inhoudelijk universitair onderwijs geven, maar de bijbehorende titel onthouden, is absurd." Zo zal hij de U-bochtconstructie met Engeland niet opgeven. Andere mastersopleidingen reageren vergelijkbaar. Het ministerie ontkent dat mastersopleidingen een universitair karakter moeten hebben. Het gaat om beroepsgeorienteerde studies. Daarbij hoort geen universitaire titel. Er moet duidelijk onderscheid blijven tussen hbo en wo."