Wetenschap - 19 juni 1997

Onderwijs Nieuws

Verenigingsleven gaat niet ten koste van studie
Leden van studentenverenigingen besteden evenveel tijd aan hun studie als niet-leden. Dat blijkt uit een enquete van Contractus, het overkoepelende orgaan van de studentenverenigingen
Contractus wilde de redenen voor de teruglopende ledenaantallen achterhalen. Vorig jaar konden de verenigingen dertig procent minder nieuwe leden inschrijven dan het jaar ervoor. Uit de enquete blijkt dat de verwachte studiedruk voor eerstejaars de belangrijkste reden is om geen lid te worden van een vereniging. Onterecht, vindt Tycho Vermeulen, voorzitter van SSR. Uit de enquete blijkt dat de tijd die leden in de vereniging stoppen door niet-leden wordt besteed aan tv-kijken en sporten.
Leden studeren op maandag beduidend minder dan niet-leden, omdat ze dan op de vereniging zijn. Dat maandagse tekort zeggen ze evenwel weer goed te maken door aan het eind van de week harder te studeren. Vermeulen hoopt met de enquete-resultaten de nieuwe eerstejaars te kunnen overhalen om lid te worden van een studentenvereniging. (KVe)