Nieuws - 31 augustus 2017

Ondertussen in… Spanje

tekst:
Annie Berendsen

Barcelona rouwt nog steeds om de zestien mensen die op 17 augustus om het leven kwamen bij terroristische aanslagen. Een busje reed in op de menigte op de boulevard Las Ramblas en een auto ramde voetgangers in het stadje Cambrils. Masterstudent Cristina Saladrich was een half uur voor de aanslag nog op Las Ramblas.

Mijn zusje werkte vlakbij Las Ramblas

‘Ik was in Barcelona tijdens de aanslag. Het is niet dichtbij waar ik woon, maar toevallig was ik een half uur voor het incident met een vriend op Las Ramblas. Toen het gebeurde kreeg ik meteen een bericht en zag ik online wat er aan de hand was. Vanaf dat moment waren al mijn vrienden en familie aan het informeren of iedereen ongedeerd was. Gelukkig was niemand in mijn omgeving betrokken bij de aanval.

Het angstaanjagende was dat we na de aanslag niet wisten waar de dader zich bevond. Er waren veel berichten, waarvan onduidelijk was of ze juist of onjuist waren. Heel Barcelona had het erover. De politie dacht op een gegeven moment dat de schuldige in een restaurant was, wat niet klopte. Mijn zusje werkte op dat moment vlakbij de Ramblas en daar was geen enkele beveiliging, dus ze was ontzettend bang. En ja, ook ik was bang.

Een paar dagen later was er een grote demonstratie in Barcelona tegen terrorisme, ruim een half miljoen mensen deed mee. Mijn vrienden waren er ook. Ik denk niet dat dit veel zal veranderen aan de mentaliteit van aanslagplegers, maar het is goed om te laten zien dat we iets kunnen doen. Beter dat dan afwachten tot er weer een aanslag gepleegd wordt. Toen het gebeurde, waren de mensen heel behulpzaam.

De overheid had denk ik meer kunnen doen. Voor de aanslag plaatsvond, wist de overheid dat het kon gebeuren. Nu hadden ze alleen politie neergezet en dat was niet genoeg. Ze zouden maatregelen moeten nemen om auto’s tegen te houden en de overheid zou potentiële aanslagplegers in de gaten moeten houden. Bovenal hoop ik dat het niet nog een keer gebeurt.’

Christina Saladrich, masterstudent Environmental Sciences uit Barcelona, Spanje, vertelt hoe het was om dicht bij de aanslag in haar eigen stad te zijn.
Christina Saladrich, masterstudent Environmental Sciences uit Barcelona, Spanje, vertelt hoe het was om dicht bij de aanslag in haar eigen stad te zijn.