Wetenschap - 3 oktober 1996

Nieuwsfoto, Medaille

Met deze medaille en plak bedankte de Vietnamese onderwijsminister op 18 september ir. C.W.M. de Ranitz, hoofd Bureau Buitenland, voor zijn bijdrage aan het Vietnamese onderwijs. For the benefit of ten years of planting, for the benefit of one hundred years of education, zo vertaalde een LUW-collega de uitspraak van Ho Chi Minh links op de plaat.

De Ranitz en ir P. de Goeie van de Universiteit van Amsterdam zijn gedecoreerd tijdens de viering van het dertigjarig jubileum van de universiteit van Can Tho. Zij danken hun onderscheiding aan hun intensieve lobbywerk in de Tweede Kamer in de periode 1981-1983. Mede daardoor werd de net begonnen universitaire samenwerking met Vietnam doorgezet. Volgens De Ranitz doorkruiste het tweetal daarmee het beleid van Schoo, de toenmalige minister van Ontwikkelingssamenwerking. Schoo had grote bezwaren tegen samenwerking met het Vietnamese communistische bewind, dat volgens haar slechts leidde tot een stroom van bootvluchtelingen en een inval in Cambodja.

De Ranitz en De Goeie, respectievelijk voorzitter en secretaris van de landelijke begeleidingscommissie, lobbyden met succes tegen de dreigende stop. Daardoor konden LUW-vakgroepen als Bodemkunde en geologie en Microbiologie de samenwerking met Can Tho tot op de dag van vandaag voortzetten.