Wetenschap - 27 november 1997

Nieuws Wageningen

Gemeente in slag om goedkoper kabel-Internet
De gemeente Wageningen beraadt zich op juridische stappen nu kabelmaatschappij Nuon Telekabel veel meer wil gaan vragen voor Internet via de tv-kabel
Terwijl de gemeente ervan uit ging dat consumenten vijftig gulden per maand zouden betalen voor een aansluiting, wil Telekabel Internet aanbieden voor negentig gulden. Dat bedrag vindt het bedrijf nodig omdat het een nieuwe, sneller techniek gebruikt. Die maakt een abonnement aantrekkelijker voor grootverbruikers van Internet
Burgemeester Jaap Sala vreest dat de hoge prijs consumenten afschrikt. Of Telekabel nu een goedkoper abonnement gaat aanbieden voor de gewone gebruiker is nog onzeker. Het steekt Sala dat Nuon de prijsverhoging zonder overleg wil doorvoeren. Laat ik diplomatiek blijven: ik was onaangenaam verrast toen ik het in de krant las. Pas volgende week gaan gemeente en Telekabel over de kwestie in gesprek
Gemeentelijke juristen zoeken uit of Telekabel de prijsverhoging mag doorvoeren. Toen het bedrijf in oktober de Wageningse kabel overnam van NKM verzekerde Telekabel dat het alle afspraken van de NKM zou nakomen. In het contract tussen gemeente en NKM wordt echter geen prijs genoemd. Toch heeft Sala nog hoop. NKM heeft die prijs wel genoemd in gesprekken met ons en in de media. Die uitspraken hebben ook juridische waarde.
Door een overeenkomst tussen de kabelmaatschappij en de LUW betalen studenten en medewerkers van de universiteit respectievelijk vijfentwintig en vijftig gulden. Maar wat Telekabel vraagt als het contract in oktober 1998 afloopt, is niet bekend. Rudy Kistemaker, medewerker van de dienst Informatisering en datacommunicatie, verwacht dat de kabelmaatschappij door toenemende concurrentie een redelijke prijs zal vragen. Als het dat niet doet, kan de LUW altijd een ander bedrijf inschakelen.
Kistemaker deelt de zorg van Sala dat consumenten door de hoge prijs zullen afzien van Internet via de kabel. Zijn afdeling was nauw betrokken bij het opzetten van het Wageningse kabel-Internet. Samen met NKM experimenteerde de LUW met aansluitingen van studenten. Voor die experimenten kreeg de universiteit subsidie van onder meer het ministerie van Economische Zaken. Volgens Kistemaker komt dat project niet in gevaar door een lagere deelname van consumenten. (HvL)
Meevaller voor gemeentelijke financien
De gemeente Wageningen komt volgend jaar volgens de begroting een half miljoen tekort. Daarna komt de stad weer uit de rode cijfers. Volgens Henk Blankestijn, wethouder van Financien, ligt de gemeente daarmee financieel op schema. Eerder verwachtte de wethouder nog een tekort van iets meer dan een miljoen. Meevallende rentelasten en een hogere uitkering van het rijk zorgden voor de meevaller. Het tekort van de gemeente wordt onttrokken aan de algemene reserves. Gemeentelijke tarieven hoeven daardoor slechts weinig te stijgen
Toen de gemeente enkele jaren geleden de rode cijfers indook, kondigde Blankestijn het begin aan van een politiek spannende periode. Er brak volgens hem een periode aan waarin ambtenaren en politici gedwongen werden om moeilijke keuzes te maken. Ook nu de gemeente financieel op schema ligt, blijven volgens Blankestijn moeilijke keuzes nodig. We moeten altijd alert blijven om geld te besparen waar het kan, om het daarna in te zetten voor nieuw beleid. De maatschappij verandert en wij moeten op die veranderingen inspelen. Voor de nieuwe collegeperiode wil Blankestijn meer aandacht voor onderwijs, veiligheid en sociaal beleid. (HvL)