Wetenschap - 18 september 1997

Nieuws Wageningen

Flatkroegen moeten fluisteren
Bier voor een piek, op kruipafstand van de studentenkamer en altijd vrienden aan de bar. De ontmoetingsruimtes onder de studentenflats hebben een unieke positie opgebouwd in het Wageningse uitgaansleven. Maar ook de flatkroegen moeten zich gaan houden aan de gemeentelijke regels op gebied van geluidshinder. Dus: isoleren of de volumeknop omlaag
We zijn niet zo rijk dat we geluidsisolatie kunnen betalen, aldus Hakan Eker, bestuurder van flatkroeg De Poef. Hij vraagt zich af of het cafe onder studentenflat Bornsesteeg nog gezellig genoeg blijft als de muziek uit of heel zacht moet
Volgens Eker valt de overlast van de kroeg mee. De Bornsesteeg ligt ver weg van andere bebouwing. Alleen bewoners van de flat kunnen last hebben van de kroeg. Omdat dat ook de bezoekers zijn, wordt er weinig geklaagd. Enkele mensen van de lagere verdiepingen klagen wel eens.
Alice Malenstein woont op de laagste verdieping van Bornsesteeg, maar vindt het lawaai van De Poef nog wel meevallen. Je hoort een zachte dreun als het heel hard staat. Maar daar slaap je wel doorheen. Op een andere afdeling is het geluid van de kroeg beter te horen. Je kunt in bed meegenieten, klaagt Jeroen Bon. Hij slaapt nog aan de rustige kant van zijn afdeling; sommige huisgenoten hebben oordopjes nodig om de slaap te vatten. Klachten bij het bestuur van De Poef hebben weinig geholpen
Stichting Sociale Huisvesting Wageningen, eigenaar van de studentenflats, betaalt niet mee aan geluidsisolatie. Directeur Pierre Duyx: De ruimtes zijn als ontmoetingsruimte om niet ter beschikking gesteld aan de bewoners. Het was nooit onze bedoeling dat ze er luide muziek zouden draaien. Toch is Eker hoopvol. De kans bestaat dat de isolatie betaalt kan worden met steun van de brouwer. Mede door de lage verkoopprijs van het bier zijn de flatkroegen goede klanten. (HvL)
Schouwburg vervangt directeur

Het bestuur van schouwburg Junushoff zoekt een nieuwe directeur. De huidige directeur, Peter Duym, zou niet voldoende kwaliteiten hebben om de schouwburg te leiden na de heropening volgend jaar. De schouwburg moet dan de investering van tien miljoen gulden in uitbreiding en modernisering terug verdienen. Bestuursvoorzitter Maarten van Hezik: We zoeken een echte manager. De taakstellingen die we ons hebben gesteld, grenzen soms aan het uiterst haalbare.
De schouwburg krijgt straks jaarlijks een gemeentelijke subsidie van ongeveer negen ton, niet veel meer dan het tekort van acht ton dat de gemeente tot nu toe aanvulde
Totdat er een nieuwe directeur aantreedt, is de dagelijkse leiding in handen van een interim-manager. De schouwburg heeft een ouplacement-bureau in de arm genomen om een nieuwe betrekking te zoeken voor Duym. Het bestuur en de voormalig directeur onderhandelen nog over een afvloeiingsregeling. (HvL)