Nieuws - 4 september 1997

Nieuws Wageningen

Nieuws Wageningen

Nieuws Wageningen
Wageningendag: veel kraampjes, weinig bezoek
In het Alpine Centrum vindt u alles over de bergsport, de skisport en over alle wildernisgebieden in de wereld. Vanachter zijn kraampje op de Wageningendag vertelt Bastiaan van Baak aan iedereen die het horen wil over zijn grote passie. Van Baak, voormalig documentalist voor DLO, heeft een verzameling opgebouwd van meer dan duizend boeken en tijdschriften over de supersport Alpinisme. Zijn Alpine Centrum is een van de ruim honderd organisaties die zich afgelopen zaterdag profileerden tijdens de Wageningendag. Veel belangstelling was er echter niet. Organisator Ellen Speet, voorlichter van de gemeente Wageningen, wijt dat aan het druilerige weer
Net als tijdens de warenmarkt, woensdags op dezelfde plek, waren de kraampjes geordend naar activiteit. De Vereniging voor Kamermuziek stond naast de accordeonvereniging; de Rutgerstichting in het rijtje mens en gezondheid naast de Nederlandse Federatie Stotteren
De natuur- en milieusector is traditioneel sterk vertegenwoordigd op de Wageningendag. Matthijs Begheyn en Ilse Chang proberen de bezoekers te interesseren voor de doelstellingen van Milieudefensie. Om de kennis van het milieu te testen kunnen bezoekers deelnemen aan een milieuquiz. Wat vervuilt meer? Een Mercedes met katalysator of een Trabant? Chang heeft de quiz samengesteld aan de hand van vragen uit Milieutriviant. Volgens dat spelletje is de Mercedes het meest vervuilend. Hij is zwaarder, dus is er meer materiaal gebruikt bij de productie. Wat de deelnemer kan winnen is nog niet helemaal duidelijk. Het wordt lekker en milieuvriendelijk, stelt Begheyn. Chang, bijna gelijktijdig: Of een boekje met milieutips.
Jaap de Roode is lid van Milieudefensie, maar staat vandaag in het kraampje van Greenpeace. Hij verkoopt dolfijnknuffels, T-shirts en postpapier, maar staat hier vooral om het publiek voor te lichten. Achter elke actie van Greenpeace hoort een verhaal. Als mensen de reden niet kennen, heeft de actie ook niet zo veel zin. Er staan veel milieu-organisaties op de markt, maar bang voor concurrentie is De Roode niet. We dienen hetzelfde doel. Wel zijn er nuanceverschillen. Zo is er een milieu-organisatie voor iedereen.
Aan het einde van de Wageningendag controleert Koen van Setten de antwoorden voor de quiz van de Vereniging voor Veldbiologie. Slechts een inzender heeft alle antwoorden goed. Hij is de winnaar van een viewer, een doorzichtig doosje met een vergrootglas, bedoeld voor het determineren van insecten. De vereniging is geen actieclub, zoals bijvoorbeeld Greenpeace. Wel vragen actievoerders de club vaak om gegevens. Zo inventariseert de vogelwerkgroep regelmatig de stand van vogels in Wageningen en omgeving. Kijk, in dit overzicht kun je bijvoorbeeld zien dat het redelijk goed gaat met de huismus in Wageningen.
Met vlinders gaat het minder goed, meldt Titia Woltersbeek van de Vlinderstichting. De stichting verkoopt onder meer spreekbeurtpakketten, voor de haastige scholier. In het pakket zitten alle benodigdheden voor een spreekbeurt over vlinders. De leerling moet wel de tijd nemen om het goed door te lezen, waarschuwt Woltersbeek. De Vlinderstichting geeft ook voorlichting aan groenbeheerders, zoals gemeenten. Door wat minder te maaien en andere plantensoorten in te zaaien, kan een gemeente bijdragen aan de instandhouding van vlinders. Over de gemeente Wageningen is Woltersbeek niet zo te spreken. In Ede doen ze het beter.(HvL)
Flatkroeg bestolen

Uit de kas van flatkroeg De Poef is ongeveer zevenhonderd gulden gestolen, waarschijnlijk in de nacht van 27 op 28 augustus. In het cafeetje voor bewoners van studentenflat Bornsesteeg zijn geen sporen van inbraak gevonden. Voorzitter Maroeska van der Zee wil niet ingaan op de vraag of het cafeetje was afgesloten. De mogelijkheid dat de dief in bezit was van een sleutel wil ze niet uitsluiten. (HvL)
Toch twee fietspaden langs Churchillweg

Er komen waarschijnlijk toch fietspaden aan weerszijden van de Churchillweg, een van de drukste fietsroutes in Wageningen. In het oorspronkelijke voorstel van verkeerswethouder Jack Bogers was een fietspad getekend, in twee richtingen
De Churchillweg is te smal voor autoverkeer in twee richtingen, twee fietspaden en een strook om auto's en fietsers te scheiden. De scheiding tussen auto's en fietsers is in het nieuwe voorstel ingekrompen tot een stoeprand
Het college van burgemeester en wethouders geeft met het nieuwe voorstel toe aan de wensen van insprekers en de raadscommissie voor verkeer. Die vreesden dat het smalle fietspad zou leiden tot frontale aanrijdingen tussen fietsers onderling en met bromfietsers. De commissie heeft het groene licht gegeven, waardoor het voorstel niet meer in de raad behandeld hoeft te worden
Woordvoerder Judica Velema van de fiestersbond Enfb is tevreden met het nieuwe voorstel. De fietsers hebben meer ruimte gekregen. Het drieenhalve meter brede fietspad uit het oude plan was net breed genoeg om 150 fietsers per uur te verwerken. Op de Churchillweg rijden er in de spits vierhonderd per uur.
Winkeliers zijn vooralsnog sceptisch. In het plan is een tiental parkeerplaatsen verhuisd naar zijstraten. De ondernemers zijn bang dat ze daardoor klandizie verliezen. Bovendien zou de bevoorrading van de winkels moeilijker worden. (HvL)
KSV-societeit beklad

Onbekenden hebben de oostgevel van societeit Cantil beklad. Op het onderkomen van studentenvereniging KSV Franciscus werd de tekst KSV is kut aangebracht. KSV-woordvoerder Joost Brouwer betreurt de bekladding. De tekst wordt in eigen beheer verwijderd; schoonmaken door een gespecialiseerd bedrijf zou rond de vierhonderd gulden hebben gekost. Volgens politiewoordvoerder Ferry Bauwknegt neemt de hoeveelheid graffiti in Wageningen toe. Toch ziet hij een lichtpuntje. Hoewel het de politie niet is gelukt om de daders aan te houden, lijkt een einde gekomen aan de stroom racistische graffiti van enkele maanden geleden. (HvL)