Wetenschap - 29 mei 1997

Nieuws Wageningen

LUW verkoopt Droevendaal
De LUW verkoopt de grond onder het barakkencomplex Droevendaal. Het grootste gedeelte gaat over in handen van Stichting Sociale Huisvesting Wageningen. De gemeente koopt een deel voor een toekomstige uitbreiding van het aangrenzende woonwagenpark
Met de grond koopt de gemeente ook twee barakken van de LUW. Drie andere barakken op het perceel zijn eigendom van de SSHW. Hoe lang de barakken nog blijven staan is niet bekend. Er zijn nog geen concrete plannen om het woonwagenkamp op korte termijn uit te breiden
De SSHW wil de barakken op haar grond vervangen door blijvende bebouwing. De vernieuwing ligt echter stil doordat milieuorganisaties bezwaar hebben gemaakt tegen de plannen. Een uitspraak van de Raad van State over de kwestie wordt niet eerder dan eind dit jaar verwacht. (HvL)
Grijp kansen Kenniscentrum

LUW, DLO en andere kennisintensieve bedrijven moeten de ruimte krijgen om uit te breiden. Uitbreiding van het Kenniscentrum zorgt dan voor vergroting van de werkgelegenheid voor laaggeschoolden bij dienstverlenende bedrijven. Alle gemeenteraadsfracties onderschrijven deze stelling uit het verslag van de discussie over het toekomstplan 2000-plus. De fracties gaven een eerste reactie tijdens een speciale bijeenkomst van de raad. Op 14 juni gaat de raad de discussie aan met het publiek, tijdens een speciale 2000-plus-markt
De meeste fracties wijzen erop dat de ontwikkeling van Wageningen alleen kan slagen als de stad haar eigen identiteit bewaart. Bij de ontwikkeling van de Wageningse binnenstad is daarom meer aandacht nodig voor het historische karakter van de stad. Ook op cultureel gebied dient de stad een voortrekkersrol te spelen
Een beter ontsluiting van de stad wordt waarschijnlijk onderwerp van discussie bij de verkiezingen van 1998. Alleen de VVD maakt zich op dit moment al hard voor de aanleg van een nieuwe rondweg. Andere fracties twijfelen nog of geven de voorkeur aan een verbetering van het openbaar vervoer. (HvL)
Emmapark wordt prullenbak

Bewoners van Emmapark voelen zich gedupeerd, nu in hun straat zes betaald-parkeerplaatsen worden ingericht. De plaatsen zijn nodig om de fracties van D66 en VVD over te halen in te stemmen met de herinrichting van de Markt. Zij zien de plaatsen als een compensatie voor parkeerruimte die op de Markt verdwijnt. Emmapark-bewoner Nelleke Albers is stomverbaasd te horen dat de beslissing al is gevallen. Er zou toch nog een inspraakavond komen? Buurvrouw Peppe van de Anker: Ze gebruiken Emmapark als prullenbak, omdat ze die auto's toch ergens kwijt moeten.
Tijdens inspraakbijeenkomsten over de markt bleven ambtenaren en wethouders onduidelijk over de gevolgen voor Emmapark. Een beslissing over die straat zou pas later vallen, zo was het standpunt van het college van burgemeester en wethouders. Totdat het tot het huidige compromis werd gedwongen. Gemeentevoorlichter Ilse Dibbets meent dat de bewoners wel zijn gewaarschuwd, zij het summier. (HvL)
Nachtelijke brand in keuken Hoevestein

Een keukenbrand heeft op 21 mei de nachtrust van de bewoners van Hoevestein 14a verstoord. De brand ontstond rond half vijf 's morgens toen bewoner Jaap Vromans na een nacht stappen nog frikadel wilde bakken en de vlam in de pan sloeg. Ook de afzuigkap vatte snel vlam
Het lukte de bewoners in eerste instantie niet de brand te blussen. Pas nadat de beneden- en bovenburen waren gewaarschuwd kwam Vromans op het idee het deksel op de pan te doen. Dat verminderde het vuur aanzienlijk, zodat de kort daarop arriverende brandweer nog slechts de afzuigkap hoefde te blussen. De schade - een afgebladderd plafond, zwarte muren, een vernielde afzuigkap en verschillende onbruikbare keukenapparaten - wordt vergoed door de verzekering. Ook de kamer van Vromans, tegenover de keuken, heeft flinke roetschade opgelopen. (LKe)