Wetenschap - 30 oktober 1997

Nieuws Voorpagina

Nieuws Voorpagina

Nieuws Voorpagina
Bisseling hoogleraar Moleculaire biologie
Dr Ton Bisseling (45) is voorgedragen als voltijds hoogleraar Moleculaire biologie en daarmee opvolger van zijn promotor prof. dr Ab van Kammen. Bisseling werkt sinds 1975 bij de leerstoelgroep, waar hij in 1981 promoveerde. Daarvoor studeerde hij biologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen
Bisseling is gespecialiseerd in de ontwikkelingsbiologie van planten. Zijn onderzoek richt zich vooral op de moleculairbiologisch aspecten van de vorming van stikstofbindende wortelknolletjes. In 1990 vond de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO) hem al professorabel; hij werd toen NWO-fellow en kreeg een bedrag van twee miljoen gulden voor de uitbreiding van zijn onderzoek. Daarnaast is hij gekozen tot lid van de European Moleculair Biology Organisation
Bisseling volgt Van Kammen ook op als themacoordinator ontwikkelingsbiologie van de onderzoekschool Experimentele Plantwetenschappen. Bisseling zit in de redactie van een aantal internationale wetenschappelijke tijdschriften en vervult zowel nationaal als internationaal functies in onderzoeksorganisaties en -commissies op het gebied van de moleculaire biologie. (MS)
Minder studenten halen temponorm

Meer studenten dan vorig jaar hebben de temponorm van 21 studiepunten niet gehaald. De afdeling Studentenzaken heeft dit jaar een lijst met 580 studenten die minder dan 21 studiepunten haalden naar de Informatie Beheer Groep gestuurd. Vorig jaar waren dat er nog 502. Of ook meer studenten hun beurs omgezet zullen zien in een lening is nog niet zeker. Op de lijst van Studentenzaken staan ook studenten die geen studiefinanciering krijgen en doorstroomstudenten die recent een hbo-diploma hebben gehaald en daarom niet aan de norm hoeven te voldoen. Vorig jaar werd bij 281 studenten de beurs omgezet in een lening. (KVe)
Extra genen laten kaas sneller rijpen

Het rijpen van kaas kan maanden duren. Dat kost de industrie geld, omdat ze de onrijpe kaas lang op de juiste temperatuur moet bewaren. Pascalle de Ruyter, die hoopt te promoveren bij microbioloog prof. dr Willem de Vos, haalde deze maand het prestigieuze blad Nature Biotechnology met een genetisch veranderde melkzuurbacterie die kaas sneller kan laten rijpen
Voor de kaasbereiding zijn melkzuurbacterien essentieel. Men vermoedt dat de bacterien tijdens de rijping uit elkaar vallen, waarna eiwitafbrekende enzymen vrijkomen die de kaas zijn typische smaak geven. Het Nederlands Instituut voor Zuivelonderzoek (Nizo) in Ede, waar De Ruyter haar onderzoek deed, slaagde erin de uitscheiding van deze enzymen in melk met de nieuwe melkzuurbacterien flink te verhogen
De Ruyter zette in de melkzuurbacterie Lactococcus lactis twee genen uit een bacteriofaag die vaak voorkomt in melkzuurbacterien. Een eerste gen bevat de informatie voor een eiwit dat gaten maakt in het celmembraam. Een tweede gen zorgt voor een eiwit dat de celwand afbreekt. Om de melkzuurbacterien op het juiste moment uiteen te laten vallen, zette De Ruyter een bacterie-eigen schakelaar voor de genen, die reageert op het eiwitje nisine. Dit eiwit gebruikt de voedingsindustrie als conserveermiddel. Het Nizo probeert nu met de nieuwe melkzuurbacterie kaas te maken op grote schaal. De Vos verwacht weinig problemen met de acceptatie: We hebben alleen DNA gebruikt van de melkzuurbacterie zelf. (MHs)

Re:ageer