Nieuws - 6 juni 1996

NWO wil 150 miljoen voor 35 topgroepen

NWO wil 150 miljoen voor 35 topgroepen

De onderzoeksorganisatie NWO vraagt minister Ritzen de komende jaren om 150 miljoen gulden extra. Met dat geld wil ze onder meer 35 onderzoeksgroepen steunen die in kwaliteit uitsteken boven het gemiddelde. Het ligt volgens een NWO-woordvoerder voor de hand dat geld weg te halen bij de universiteiten.

NWO merkt op dat het met het Nederlandse onderzoek in de breedte wel goed zit, nu er zo'n honderd onderzoekscholen bestaan. Het is nu tijd de toppen extra te steunen. NWO wil daarvoor het zogenoemde Alliantie-programma opzetten: negentig miljoen gulden per jaar voor zo'n 35 groepen.

NWO wil dat universiteiten initiatieven voordragen en bijdragen in de kosten. Elke geselecteerde groep kan rekenen op twee a drie miljoen gulden per jaar. Groepen die voor NWO-steun in aanmerking komen moeten tot de internationale top behoren.

Het plan voor het nieuwe programma staat in het vorige week verschenen meerjarenprogramma van NWO. Daarnaast wil NWO vooral individuele onderzoekers steunen die bewezen hebben voor kwaliteit te zorgen. De organisatie wil ook extra geld voor investeringen in apparatuur (dertig miljoen), voor steun aan postdocs en voor internationale samenwerkingsprojecten (ieder vijftien miljoen). De 150 miljoen gulden kan volgens NWO de komende vijf jaar in stappen van dertig miljoen aan haar budget toegevoegd worden. NWO heeft op dit moment ongeveer 560 miljoen te besteden.