Nieuws - 29 februari 1996

Miljoenen voor nieuwe internationale LUW-projecten

Miljoenen voor nieuwe internationale LUW-projecten

Minister Pronk voor Ontwikkelingssamenwerking zal vanaf 1997 het beheer van zijn Internationale onderwijsprogramma (IOP) deels onderbrengen bij Stichting Sail, het samenwerkingsverband van de Landbouwuniversiteit en vijf internationale onderwijsinstituten (de IO-instellingen). Met dit programma is jaarlijks zestien miljoen gulden gemoeid. Naar verwachting krijgt de LUW 2,5 miljoen gulden per jaar. Dit schrijft dr M. Hubers, medewerker Bureau buitenland, in een brief aan alle vakgroepen, onderzoekscholen en sectorbureaus.

Toen Sail vorig jaar officieel startte, gaf Pronk eenmalig drie miljoen gulden voor de opzet van een Sail-onderzoeksprogramma. De resultaten zijn bemoedigend. Voor het beheer van de zestien miljoen zal Sail nu een projectencommissie opzetten. De LUW kon, in tegenstelling tot de IO-instellingen, voorheen geen aanspraak maken op IOP-gelden.

Wageningse geinteresseerden moeten voor 15 april globale projecten formuleren op het gebied van post-graduate training, higher professional education en institution building, schrijft Hubers. Een commissie zal na overleg met het Sail-bestuur vier a vijf projecten selecteren om verder uit te werken. Projecten mogen niet langer duren dan vier jaar en maximaal twee miljoen gulden kosten. De commissie eist dat de opstellers een samenwerking aangaan met minstens een Sail-partner en minstens een counterpart in een ontwikkelingsland. Het ontwikkelingsland moet op de lijst staan van het medefinancieringsprogramma voor hoger onderwijs. China zal wellicht worden toegevoegd aan deze lijst.