Nieuws - 22 juni 1995

Milieumarkt zonder papier?

Milieumarkt zonder papier?

Arno Boon heeft iets tegen papier. Dat werd wel duidelijk in zijn verslag over de milieumarkt in het WUB van 15 juni. Hij lijkt vergeten te zijn dat de milieumarkt er niet alleen is voor de verkoop van produkten, maar ook voor het geven van informatie. De beste manier om informatie te geven in een marktkraam is met behulp van papier.

Wat opviel op de milieumarkt was overigens dat er juist zo enorm veel produktenkramen waren. Van fietsen tot milieuvriendelijk maandverband, alles was er. Maar goed, kramen met alleen papier waren er ook. Meneer Boon noemt als voorbeeld van zo'n in zijn ogen weinig overtuigende papierkraam onze kraam van de vereniging Wageningen LETS.

Wat moeten wij als vereniging nu voor een produkt verkopen? Het doel van onze stand was het geven van informatie over onze vereniging in de hoop dat er mensen lid worden (wat overigens aardig gelukt is). Wij vonden dat de beste manier hiervoor info op papier was. Het draaien van een video in een kraam bijvoorbeeld, is niet zo handig. Het aanbod van informatie hebben we zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt door middel van een collage over de ontwikkeling van onze vereniging en een kaart met een overzicht van de ontwikkeling in Nederland, naast de -professioneel gemaakte- folders en de boeken. Veel variatie dus. Dat dit bij andere mensen wel aansloeg bleek duidelijk uit de grote belangstelling voor onze kraam.

Niet elk lid van onze vereniging weet alles van LETS. Meneer Boon heeft zo iemand gesproken. Toch wilden we ook deze mensen mee laten doen en in de kraam laten staan. Als meneer Boon wat langer was gebleven, had hij gemerkt, dat de kraam steeds bemand werd door een combinatie van meer en minder ervaren leden. Hij had dan ook geweten dat LETS de geldeconomie niet bestrijdt, maar er een aanvulling op wil zijn om zo problemen als werkloosheid, armoede, isolatie, zwartwerk en overproduktie te bestrijden. LETS is inderdaad een soort ruilhandel tussen de leden, maar de afkorting staat voor Lokaal Economisch Transactie Systeem.