Nieuws - 11 april 1996

Milieuclubs voeren actie voor scharrelvlees

Milieuclubs voeren actie voor scharrelvlees

Mensa's serveren al maanden geen scharrelvlees meer

Heel stilletjes is het scharrelvlees begin dit jaar van de mensa-menu's afgevoerd. Handhaving ervan zou de prijs van de maaltijden te ver opschroeven, vreesden de mensa-besturen. Wageningse milieu-organisaties eisen herintroductie van het scharrelvlees en dreigen met acties tegen het mensa-beleid.


De mensa's verkeren in een lastig parket. Een prijsverhoging met ingang van het volgende academisch jaar is niet meer uit te sluiten. De afgelopen jaren hebben de mensa's ingeteerd op hun reserves. De universiteit heeft haar bijdrage met ingang van juli 1995 bevroren. En bovendien stijgt het prijsverschil tussen gewoon en scharrelvlees. Door over te schakelen op goedkoper vlees kunnen de mensa's de onvermijdelijke prijsverhoging in juli dit jaar beperken tot twee kwartjes. Daarmee komt de prijs van een maaltijd op zes gulden.

Zou het scharrelvlees op het menu blijven staan, dan werd de nieuwe prijs waarschijnlijk 6,25 gulden. De besturen van de mensa's vrezen dat zo'n sterke stijging een desastreuze invloed zou hebben op het toch al dalende aantal klanten. Roel Huijbers, voorzitter van het mensa-overleg: Studenten hebben al steeds minder te verteren; een prijsverhoging zou ze definitief uit de mensa kunnen verjagen." Overigens is Unitas na een paar weken gewoon vlees overgestapt op diervriendelijk vlees, dat echter de merknaam scharrelvlees niet mag dragen.

Milieu-organisaties in Wageningen, waaronder het Universitair Milieuplatform en Milieudefensie, zijn ontevreden met het besluit van de mensa's. Zij blijven voorstander van scharrelvlees, niet alleen uit oogpunt van dierenwelzijn maar ook omdat scharrelvlees sinds kort voldoet aan strenge milieu-eisen. We willen het scharrelvlees terug in alle mensa's", zegt Sjoerd van de Wouw, woordvoerder van Milieudefensie.

Vegetariers

Van de Wouw was drie jaar geleden namens de stichting Lekker Dier betrokken bij de invoering van het scharrelvlees. Het idee van Lekker Dier om scharrelvlees te serveren werd toen enthousiast ontvangen door de bestuurders van de verschillende mensa's. Samen met Lekker Dier hielden ze een enquete, waaruit bleek dat ook de mensa-klanten voorstanders waren van scharrelvlees-gebruik. Zeventig procent bleek bereid om twee kwartjes extra te betalen om de introductie van scharrelvlees mogelijk te maken. Zelfs vegetariers wilden meer betalen wanneer hun vleesetende tafelgenoot scharrelvlees op zijn bord zou krijgen", aldus Van de Wouw.

Hij is teleurgesteld dat de huidige mensa-besturen die uitkomsten negeren. Van de Wouw: Destijds ging het allemaal redelijk vlot. Er was een goede sfeer. We hebben er samen aan gewerkt. Nu zitten er andere mensen in de besturen; die hebben zonder ons in te lichten de knoop doorgehakt."

Niet alleen de milieu-organisaties bleven onwetend over de verandering in het menu. De mensa's handhaafden nog tot eind februari in het WUB-overzicht van hun menu's het sterretje dat staat voor diervriendelijk geproduceerd vlees. Onterecht, omdat ze er abusievelijk van uitgingen dat het goedkopere vlees met IKB-keurmerk (Integraal Keten Beheer; een soort kwaliteitskeurmerk) dat ze gebruikten bijna net zo diervriendelijk was als scharrelvlees. Toen het tot ze doordrong dat dat niet klopte, stapten ze over op vlees uit de bio-industrie en verdwenen in het WUB de sterretjes.

Prijsverschil

Van de Wouw is blij verrast met de hoge opkomst bij een in der haast belegde scharrelvleesvergadering op 4 april. Bij dat overleg tussen milieu-organisaties en vertegenwoordigers van de mensa's waren meer dan vijftien scharrelvlees-voorvechters aanwezig. Dat duidt erop dat het onderwerp nog steeds leeft onder de mensen," verklaart hij.

Ook Roel Huijbers was aanwezig bij die vergadering. De hoge opkomst verraste hem eveneens. We hebben de situatie onderschat. Dat we met ons besluit mensen voor het hoofd konden stoten, hadden we niet in de gaten."

Het mensa-overleg onderzoekt nu of het scharrelvlees misschien weer is in te voeren als er een verschil komt in prijs tussen de vleesmaaltijd en de vegetarische variant. Bij mensa's in andere universiteitssteden bestaat al zo'n prijsverschil. Daar bepaalt vaak de menu-samenstelling de prijs: wie geen soep of toetje neemt, betaal minder. In Wageningen zijn tot nog toe all in-prijzen gebruikelijk.

De milieu-organisaties eisen dat de mensa's inderdaad een prijsverschil invoeren, zodat scharrelvleesconsumenten zelf de kosten dragen van hun vleesconsumptie. Gebeurt dat niet, dan gaan de milieu-organisaties actie voeren. Hoe, dat weten ze nog niet, maar wanneer staat wel vast: van 28 april tot 3 mei. Voldoen de mensa's wel aan de eis, dan grijpen de twee partijen die actie-week aan om samen de bekendheid van scharrelvlees te vergroten.