Nieuws - 12 september 1996

Milieu en Derde Wereld

Milieu en Derde Wereld

Vraag en Aanbod

De werkgroep Milieu en Derde Wereld wil in een onderwijsblok de relatie tussen milieu en ontwikkelingsproblematiek aan de hand van concrete cases bespreken. Het zou moeten gaan om een interdisciplinair blok waarin de inleiding en het vervolg van de twee huidige vakken Milieu en Derde Wereld worden geintegreerd. Nicolle van Mulken heeft het idee al eens geopperd bij een groepje docenten dat zich met het onderwerp bezig houdt. Een van hen is ir J.C.L. van Buuren van de vakgroep Milieutechnologie.


Van Buuren: Het is zo dat we inderdaad kijken hoe we dit vak kunnen behouden voor de universiteit. De belangstelling is dit jaar namelijk behoorlijk teruggelopen. Het werken in een blok lijkt mij daar een heel geschikte vorm voor. Daar zit een egoistisch motief bij, omdat ik regelmatig naar de Derde Wereld ga. Zo'n reis is met een blok veel gemakkelijker te plannen dan wanneer je elke week twee college-uren hebt. Maar er zijn ook inhoudelijke argumenten: in blokvorm kun je als student een aantal weken al je aandacht aan een vak besteden."

Ik kan als milieutechnoloog natuurlijk niet het hele vakgebied overzien. Ik zou dus graag met meerdere mensen het vak willen verzorgen. Ik denk dan aan de tropische vakgroepen en de werkgroep Technologie en agrarische ontwikkeling. Op die manier kunnen we meer diepgang brengen in het vak. Een dergelijk vak kost dus veel overleg. Het is er gewoon nog niet van gekomen om daar werk van te maken, maar ik ben het nog steeds van plan."

Spelregels:
Het onderwijs is aan vernieuwing toe, vindt de universiteit. Ideeen voor verandering zijn er meestal genoeg, maar ze komen lang niet altijd op het juiste bordje terecht en sterven een langzame dood. Het WUB nodigt daarom iedereen met voorstellen voor vakken uit om ze bij de redactie te spuien. Die gaat vervolgens op zoek naar de juiste docent, vakgroep of roc. Een kwestie van vraag en aanbod. Stuur uw voorstel naar WUB, Vraag en aanbod, Postbus 357, 6700 AJ Wageningen.