Nieuws - 24 oktober 1996

Methaan-etende bacterien verlagen ammoniak-emissie

Methaan-etende bacterien verlagen ammoniak-emissie

Tijdens composteringsprocessen bij een temperatuur van 50 graden Celsius en een lage zuurstofconcentratie kunnen bacterien actief worden die zowel ammoniak naar nitraat als nitraat naar stikstofgas omzetten. Nog niet duidelijk is of een soort of twee verschillende soorten bacterien de omzettingen verrichten. Methaan bleek de voedingsbron voor de ammoniak-afbrekende bacterien te zijn. Dit ontdekten onderzoekers van AB-DLO, de vakgroep Microbiologie van de Rijksuniversiteit Groningen en het Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek. Het proces kan belangrijke zijn voor het terugdringen van ammoniak-emissie uit mestopslagen en installaties voor compostering van GFT-afval", denken de onderzoekers.

De omzetting van ammoniak naar nitraat door bacterien is niets nieuws; dat proces vindt ook in de bodem plaats. De omzetting naar stikstofgas gebeurt er echter niet, daarvoor is een omgeving met weinig tot geen zuurstof nodig. Bijzonder aan de onderzoeksresultaten is nu dat beide omzettingen plaatsvinden bij voor composteringsprocessen zeer gunstige omstandigheden en in de aanwezigheid van methaan.

Om de ammoniak-afbraak door de methaan-etende bacterien te stimuleren voegden de onderzoekers extra methaan toe tijdens het composteringsproces. Dit werkte soms wel en soms niet; in een aantal gevallen remde de toevoeging van extra methaan het proces juist", vertelt onderzoeker dr. K.B. Zwart. Het proces werkt dus alleen bij zeer zorgvuldig gekozen en gecontroleerde omstandigheden en dat zorgt ervoor dat de toepassingen niet om de hoek liggen."