Nieuws - 26 september 1996

MS Word wint terrein op Wordperfect aan LUW

MS Word wint terrein op Wordperfect aan LUW

Medewerkers en studenten van de LUW stappen het laatste jaar massaal over van het tekstverwerkingsprogramma Wordperfect naar het programma Word van Microsoft. De afdeling Informatisering en datacommunicatie (I&D) merkt dat vooral wanneer gebruikers een beroep doen op de help desk. Vorig jaar kregen we vrijwel uitsluitend vragen over Wordperfect; nu is de verhouding ongeveer half om half", aldus Jaap Booij van I&D.

Het gerucht doet al enige tijd de ronde dat I&D deze overstap stimuleert, of dat we het licentie-contract met Wordperfect niet verlengen. Er is echter absoluut geen sprake van een gedwongen overstap. Het staat gebruikers vrij het programma te kiezen dat ze op hun pc willen draaien", aldus Booij.

MS Word heeft volgens hem een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van Wordperfect. Zo sluit het programma beter aan op het veel gebruikte spread sheet-programma Excell, eveneens van Microsoft. Nadeel is echter dat het pakket niet op oudere pc's draait. Ook daarvan zijn er nog een flink aantal in gebruik op de LUW.

Het pakket van Microsoft, dat Word, Excell en Powerpoint omvat, is pas anderhalf jaar beschikbaar op de LUW, aldus Booij. Het probleem was echter dat veel pc's op de universiteit deze pakketten niet aan konden. De laatste tijd zijn meer krachtige computers in gebruik genomen. Daardoor krijgen gebruikers de mogelijkheid om eens met andere pakketten te experimenteren."

Uit financiele overwegingen is het volgens Booij voordeliger om alleen het Microsoft-pakket aan te bieden. De licentie voor dit pakket, dat dus drie programma's omvat, kost ongeveer dertigduizend gulden per jaar voor de drieduizend pc's die de universiteit rijk is. Wordperfect kost 45 duizend per jaar."

Het contract met Wordperfect loopt tot 1998, meldt Booij. Het is waarschijnlijk dat Wordperfect de prijzen voor licenties drastisch gaat verlagen. Concurrentie-overwegingen dwingen hen daartoe." Hij verwacht daarom dat het contract met Wordperfect wordt verlengd. Je moet gebruikers van software altijd een keuze bieden. Zeker als je ziet dat Wordperfect-gebruikers die zijn overgestapt naar Word, in een crisis-situatie onmiddellijk teruggrijpen naar hun oude programma. Die toetscombinaties zitten nu eenmaal in je vingers."