Nieuws - 1 februari 1996

Landbouwuniversiteit Wageningen

Landbouwuniversiteit Wageningen

De studentenaantallen lopen de laatste jaren gestaag terug, dus moet er iets gedaan worden aan het imago van de LUW. De landbouw wordt als hoofdschuldige gezien voor de milieuproblematiek. Dus is de logische oplossing volgens een aantal zichzelf wetenschappers noemende collega's het verwijderen van het voorvoegsel landbouw uit de naam van de universiteit.

Nee, fout dus!!!

Het landbouwbeleid in Nederland wordt al sinds mensenheugenis gedragen door Wageningen. Het verwijderen van dit voorvoegsel is dus slechts een uiterst lage actie om onze verantwoordelijkheid te ontlopen. Wij, de Landbouwuniversiteit Wageningen, hebben de malaise veroorzaakt, en wij, de Landbouwuniversiteit, moeten nu ook opstaan om onze verantwoordelijkheid te nemen. We moeten ons vooral niet proberen te verstoppen onder een nieuwe naam zoals de Milieu-universiteit Wageningen. Het zal namelijk slechts een kwestie van tijd zijn voor we ons dan weer aan de verantwoordelijkheid ten aanzien van het milieu kunnen/moeten onttrekken.

Misschien moeten wij maar gewoon geen universiteit meer zijn. Hoe kunnen wij immers een universiteit zijn met wetenschappers die zich slechts verschuilen en niet durven op te staan om hun verantwoordelijkheid te nemen.