Nieuws - 2 november 1995

LUW wil driehonderd studentenkamers aansluiten op computernet

LUW wil driehonderd studentenkamers aansluiten op computernet

Interactieve tv-kabel voor alle flats laat op zich wachten

De LUW-afdeling Informatisering en datacommunicatie wil driehonderd studentenkamers via de televisiekabel aansluiten op het computernetwerk van de universiteit. Een proef met zo'n dertig studenten toonde al aan dat het technisch mogelijk is. De studentenflats aan de Haarweg en de Marijkeweg zijn het eerst aan de beurt. Alleen duurt het allemaal wat langer dan verwacht.


Toen we begonnen waren we uniek in Europa

Ze moeten nog wat geduld hebben, de studenten van Asserpark en Hoevestein die graag op hun kamer een aansluiting willen op het LUW-computernet. Sinds twee weken kunnen ze zich bij de afdeling Informatisering en datacommunicatie (IenD) aanmelden. Maar wanneer beide sterflats daadwerkelijk worden aangesloten is nog niet bekend.

Technisch is het mogelijk. Dat heeft een proef op de Haarweg bewezen. Zo'n dertig studenten kregen vorig jaar een modem op hun kamer zodat ze van achter hun eigen computer via de televisiekabel gebruik konden maken van de faciliteiten op het LUW-netwerk. Werken met de nieuwste programma's, vanaf de Haarweg een opdracht geven aan de laserprinter op de vakgroep in het Biotechnion of een stage regelen via Internet; studenten wisten de mogelijkheden goed te benutten. De proef, gesubsidieerd door SURF, was een succes.

Voordat ook andere flats een aansluiting krijgen, moeten de initiatiefnemers nog de nodige obstakels nemen. Directeur Infrastructurele voorzieningen ir R. Blom, projectleider R. Kistemaker en A. van der Giessen, telematica-manager van kabelexploitant NKM-netwerken, wagen zich niet aan een voorspelling op welke termijn LUW-studenten van alle flats op hun kamer kunnen inloggen op het netwerk.

Blom legt uit waarom het allemaal wat langzamer gaat dan krantekoppen in regionale dagbladen drie jaar geleden deden vermoeden. De eerste fase was bedoeld om te laten zien dat het kon. Het ging om de techniek. Als je het op grotere schaal gaat uitvoeren, komen ook de meer praktische zaken aan bod. Het gaat dan niet meer alleen om het doosje en het draadje, maar ook om wie wat gaat betalen en hoe het project wordt ondersteund. Daarover moeten niet alleen de Landbouwuniversiteit en de NKM afspraken maken. Ook de SSHW is er bij betrokken. Dat kost veel tijd. Maar we zijn er bijna uit."

In een vervolgproject willen IenD en NKM in twee fasen driehonderd studentenkamers aansluiten op het LUW-netwerk. In eerste instantie blijft het project beperkt tot de Haarweg en de Marijkeweg. Later komen ook Asserpark en Hoevestein aan de beurt.

De keuze voor de Haarweg maakt de NKM vooral uit praktische overwegingen. Het Wageningse kabelnet is verdeeld in technische eenheden. De studentenflats op de Haarweg vormen samen met enkele boerderijen zo'n eenheid. De technische aanpassingen die in zo'n eenheid nodig zijn om op de kabel tweerichtingsverkeer mogelijk te maken, worden op de Haarweg dus optimaal benut.

Verhuizen

De proef heeft IenD het nodige geleerd over het computergebruik van studenten. Studenten stellen veel eisen. Ze hebben het medium vrij snel door en weten het heel creatief en innovatief te gebruiken. Ze zijn bereid mee te denken", vertelt Blom. De studerende doelgroep zorgden ook voor verrassingen. Zo stonden de initiatiefnemers er niet bij stil dat studenten vaak verhuizen.

Ook technisch was de proef leerzaam. De praktijk moest antwoord geven op basisvragen als: Is het slecht voor een modem om het steeds aan en uit te zetten of gaat het juist fout als studenten het modem laten aanstaan? Zo gebeurde het in de beginperiode wel eens dat de bandbreedte op de kabel werd overschreden als meerdere studenten tegelijk inlogden. Een deel van Wageningen moest het dan tijdelijk zonder Duitsland 2 stellen.

Kistemaker en Blom benadrukken dat de techniek om computersignalen door te geven via de kabel nieuw is en voortdurend wordt verbeterd. Toen we begonnen waren we uniek in Europa. Er waren twee projecten in Amerika. Wageningen was de derde", vertelt Kistemaker trots. De techniek gaat nog steeds vooruit. Dat houdt het project ook spannend."

Het gebruik van de televisiekabel is concurrerend. Wanneer er meer deelnemers komen, kan het systeem trager worden. Uit de proef is naar voren gekomen dat dertig studenten elkaar niet in de weg zitten op de kabel. Wat er gebeurt als honderden studenten de aansluiting gebruiken, weten de initiatiefnemers niet. Bekend is wel dat studenten vooral tussen acht uur 's avonds en drie uur 's nachts achter de computer zitten.

Af en toe een spitsuur is niet erg, meent Van der Giessen. Maar als het netwerk echt onacceptabel traag wordt, kan de NKM relatief eenvoudig de capaciteit uitbreiden, verzekert hij. Voor de NKM is de benodigde capaciteit onderdeel van de proef. Studenten zijn heavy users. Dat maakt ze voor ons als doelgroep ook interessant. Wanneer het bij studenten goed gaat, gaat het overal goed."

Drempel

Studenten die een aansluiting willen, betalen straks 250 gulden aansluitkosten en honderd gulden borg, eventueel in zes termijnen te voldoen. Daarnaast betalen ze maandelijks 35 gulden abonnementsgeld. Blom verwacht dat de prijzen de komende twee jaar gelijk blijven.

Het abonnementsgeld is niet voldoende om alle kosten te dekken. LUW, NKM, SURF, SSHW en de leverancier van de modems steken geld in het project. Blom verwacht echter dat in de toekomst de prijs van een kabelmodem, nu rond de twaalfhonderd gulden, omlaag gaat. Daarnaast denkt hij dat het aansluiten van de modems en het begeleiden van de gebruikers minder tijd zullen vergen, doordat de techniek inmiddels verbeterd is en de begeleiders ervaring hebben opgedaan. Momenteel zijn drie medewerkers van LUW en NKM fulltime bezig om het vervolgproject van de grond te trekken.

Een bedrag van 35 gulden per maand is redelijk, denkt Blom. De student kan voor dat geld het netwerk onbeperkt gebruiken. Het systeem is sneller dan het telefoonnet, waar de gebruiker kan volstaan met een veel goedkoper modem. Volgens kenners gaat het om het verschil tussen een zandpad en een snelweg. Daarnaast hoeven studenten geen gesprekskosten te betalen. Alle software voor studenten die de LUW in licentie heeft, staat via het netwerk ter beschikking. Toch kan Blom zich voorstellen dat de kosten een drempel vormen. Als je bij de bakker een brood haalt, weet je wat je koopt. Maar hier weten studenten niet goed wat ze krijgen. Het is eigenlijk nergens mee te vergelijken."

Begin oktober heeft IenD een folder verspreid op de Haarweg en de Marijkeweg om studenten uit te nodigen voor deelname aan het vervolgproject. Voorlopig hebben zich 35 gegadigden aangemeld. Zij krijgen net als de vijftien overgebleven deelnemers uit het pilot-project een splinternieuw, verbeterd modem. De benodigde vijftig exemplaren zijn er echter nog niet. De NKM heeft er honderd besteld, maar het is nog even wachten tot ze in Amerika van de lopende band komen.