Nieuws - 23 november 1995

LUW-opleiding voor internationaal bestuur

LUW-opleiding voor internationaal bestuur

Agrarisch recht wil een neven-curriculum internationaal bestuur, voor technische studenten uit de landbouw-, milieu- en landgebruikshoek die zich willen bekwamen als internationaal bestuurder. De vakgroep heeft daartoe bij de rector en de vaste commissie onderwijs een voorstel ingediend. Op termijn willen de opstellers ook bij Economie en Sociologie aankloppen, maar dat vereist vooralsnog te grote aanpassingen van bestaande programma's.

In het verleden heeft de LUW belangrijke internationale functionarissen als Mansholt, Vredeling en Voorhoeve opgeleid. Informeel overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken leerde dat een technisch-bestuurlijke opleiding de Nederlandse instroom bij internationale organisaties kan verbeteren. Ook voorzien de opstellers een extra instroom van vwo'ers die internationaal associeren met politiek, maatschappij, recht en economie. Juist hierop scoort de LUW in hun perceptie laag."

De opstellers reserveren 22 punten uit de vrije-keuzeruimte voor vakken als Europese integratie en ontwikkeling, Inleiding bestuursrecht en Politicologie. Zes studiepunten dienen voor een profilering naar studierichting. Het 28-puntenprogramma vormt de opmaat voor het afstudeervak. Studenten met een vierjarige studie moeten een gecombineerd technisch-bestuurlijk afstudeervak doen van 21 studiepunten. Studenten van vijfjarige studierichtingen doen een gespecialiseerd bestuurlijk vak van vijftien studiepunten. Allen moeten hun stage bij voorkeur doorbrengen bij een internationale of internationaal opererende organisatie.