Nieuws - 5 oktober 1995

LUW ontvangt Chinese ambassadeur en vice-minister

LUW ontvangt Chinese ambassadeur en vice-minister

De Chinese vice-minister van Landbouw Wu Yixian was 3 oktober te gast op de Landbouwuniversiteit, als aanvoerder van een delegatie die op uitnodiging van het ministerie van Landbouw door Nederland toert. Een dag eerder was de Chinese ambassadeur Wu Jianmin in Wageningen. Hij toonde zich volgens Vos vooral geinteresseerd in de Nederlandse landbouwgeschiedenis en de wijze waarop wetenschappelijke resultaten worden vertaald naar de praktijk. Deze schakel blijkt in China slecht te functioneren. Dit thema zal derhalve wederom aan de orde komen als Vos en rector Karssen eind oktober meereizen naar China, in het gevolg van minister Aartsen. De LUW onderhoudt contacten met verschillende Chinese universiteiten en hoopt deze samenwerking via de ministeriele missie te verstevigen.

Of dan ook de mensenrechten worden aangekaart zal afhangen van de minister, laat Vos weten. Zelf voelt hij zich niet geroepen dat te doen. Ook tijdens het bezoek van de vice-minister zag hij daartoe geen formele aanleiding, omdat Wu Yixian volgens Vos geen politicus is, maar een topambtenaar.

Een rapport van Amnesty International uit juni 1995 meldt dat sinds het neerslaan van de studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989, serieuze schendingen van de mensenrechten voortduren. Voor een medewerker van de vakgroep Entomologie was dit aanleiding om niet mee te werken aan het Chinese bezoek. Momenteel studeren ongeveer dertig Chinese Ph.D.- en 25 M.Sc.-studenten in Wageningen. Enkelen namen deel aan het Wageningse programma en volgens organisator E. van Drie van Voorlichting werkten allen graag mee.