Nieuws - 14 september 1995

LUW is kampioen duurzaamheid

LUW is kampioen duurzaamheid

De Landbouwuniversiteit is het verst gevorderd met de uitvoering van Copernicus, een Europees actieplan waarin universiteiten afspreken duurzame ontwikkeling te integreren in hun onderwijs en onderzoek. Bijna alle dertien Nederlandse universiteiten hebben de Copernicus-pagina ondertekend, maar slechts zes universiteiten ondernemen echt actie. Dit concluderen de milieuhygiene-studenten Linda Docter en Marlies Peschier in een afstudeerverslag. Voor de vakgroep Sociologie deden zij een onderzoek naar het duurzaamheidsstreven van alle Nederlandse en enkele Europese universiteiten.

De Universiteit Twente is de enige die Copernicus niet heeft ondertekend. De UT wil eerst weten wat de consequenties zin van een duurzaamheidsstreven. Zes universiteiten hebben Copernicus wel ondertekend, maar doen er verder niets aan. De LUW en de Technische Universiteiten Delft en Eindhoven namen het duurzaamheidsstreven in hun missie op. De Erasmusuniversiteit, de Universiteit van Amsterdam en de Katholieke Universiteit Brabant maakten er algemene aandachtspunten van. De Landbouwuniversiteit is het verst gevorderd in de uitvoering van het streven naar duurzaamheid in onderwijs en onderzoek. Propaedeuse-studenten krijgen een vak duurzaamheid en er is gewerkt aan duurzaamheidscriteria.

De studenten hebben niet onderzocht wat de kwaliteit is van deze acties. Misschien wordt er een etiket op geplakt, hoewel er inhoudelijk niet zoveel gebeurt. Om dat te weten zou je een universiteit intensief moeten onderzoeken. In onze afstudeervak kwamen we daar niet aan toe", aldus Peschier. Wel concluderen de studenten dat de universiteiten in het algemeen te weinig doen aan duurzaamheid. Ze adviseren de uitvoering van Copernicus op te nemen in de Wet op het hoger onderwijs. Daarnaast kan een jaarverslag een goede stok achter de deur zijn.