Nieuws - 10 oktober 1996

LSVb verliest procedure vergoeding OV-kaart

LSVb verliest procedure vergoeding OV-kaart

Een groep van studenten die voor 1 februari 1996 voor hun studie naar het buitenland zijn geweest, krijgt geen geld terug voor hun OV-kaart. Dat heeft het College van Beroep Studiefinanciering beslist. Het gaat om ongeveer vierhonderd studenten die voor een stage of studie naar het buitenland vertrokken, buiten een officieel uitwisselingsprogramma van de Europese Unie om.

Sinds 1 februari krijgen alle studenten die tijdelijk in het buitenland studeren een vergoeding van 93,04 gulden per maand voor hun OV-kaart, die zij buiten Nederland niet kunnen gebruiken. Voordien konden alleen studenten die deelnamen aan een officieel uitwisselingsprogramma van de Europese Unie - zoals Leonardo en Erasmus - deze vergoeding krijgen.

Voor studenten die voor 1 februari 1996 ongeorganiseerd voor een stage of een studie de grens waren overgetrokken, kwam deze aanpassing in de studiefinanciering te laat. Dat vond de LSVb onterecht. Op grond van het zogeheten gelijkheidsbeginsel spande de LSVb een procedure aan bij het College van Beroep Studiefinanciering.

Het college heeft deze toepassing van het gelijkheidsbeginsel eind vorige week afgewezen. Volgens het college mag de ongeorganiseerde groep niet gelijk worden gesteld met studenten die meedoen aan een Erasmus-programma of een ander EU-uitwisselingsprogramma. Bovendien hadden zij indertijd direct beroep moeten aantekenen tegen de hoogte van hun studiefinanciering, oordeelt het college.