Nieuws - 8 februari 1996

Klimaatonderzoekers bundelen krachten met sociale wetenschappers

Klimaatonderzoekers bundelen krachten met sociale wetenschappers

De klimaatonderzoekers van het International geosphere-biosphere programme (IGBP) en de sociale wetenschappers van het Human dimensions of global environmental change programme lanceren samen een voorstel voor onderzoek naar de oorzaken van veranderend landgebruik en de wisselwerking met het klimaat. Het plan omvat onder meer case studies, het opzetten van databases over landgebruik en het ontwikkelen van een model voor voorspellingen over honderd jaar. Dit Land use and land cover change plan (LUCC) is op 29 januari gepresenteerd bij de Koninklijke Nederlandse Akademie der Wetenschappen in Amsterdam. Prof. dr ir Louise Fresco van de vakgroep Agronomie, een van de mede-opstellers, ziet mogelijkheden voor nieuw LUW-onderzoek in het kader van het LUCC.

Klimaatonderzoekers doen al sinds 1986 onderzoek onder IGBP-vlag. Het IGBP formuleert overkoepelende onderzoeksvragen en coordineert deelonderzoeken van instituten en universiteiten, die daarvoor zelf financiering zoeken in eigen land of bij internationale organisaties. Een IGBP-stempel vergroot de kans op financiering, omdat het een soort wetenschappelijk keurmerk is geworden. Met het LUCC werkt het IGBP voor het eerst samen met sociale wetenschappers.

Een van de belangrijkste potentiele financiers in Nederland, het Nationaal onderzoekprogramma mondiale luchtverontreiniging en klimaatverandering (NOP), heeft al interesse getoond. Fresco hoopt dat het LUCC ook bij LUW-vakgroepen in de smaak zal vallen en dat ze met succes nieuwe projecten bij het NOP zullen deponeren.