Nieuws - 29 oktober 1998

Kleine zaal is kraamkamer voor grote podium

Kleine zaal is kraamkamer voor grote podium

Kleine zaal is kraamkamer voor grote podium
Junushoff klaar voor nieuwe theaterseizoen
Schouwburg de Junushoff opent zaterdag weer zijn deuren voor het publiek, na een renovatie die meer dan een jaar duurde. Het gebouw is voor ruim negen miljoen gulden vertimmerd. Het theaterseizoen begint 25 november. Op het laatste moment is het gelukt voor de eerste twee dagen, 25 en 26 november, cabaretier Bert Visser te boeken - kaarten zijn nog beschikbaar. Acda en De Munnik op 25 maart zijn al uitverkocht
Directeur Michiel Lindenbergh, voorheen directeur van De Meerpaal in Dronten, vertelt dat de verkoop van kaarten stormloopt. Er zijn inmiddels ruim tweeduizend seizoenskaarten verkocht, met per abonnement gemiddeld zevenenhalve voorstelling. Dat is ontzettend veel; in het verleden bleef het aantal verkochte abonnementen in Wageningen steken op achthonderd. En meer dan zeven kaartjes per abonnement is landelijk gezien zelfs hoog. Het nieuwe theater heeft nu al een enorme aantrekkingskracht.
Volgens Lindenbergh is dat succes onder andere te danken aan het goede programma. Voor alle Wageningers is er iets te vinden in het aanbod. De aanwezigheid van een grote groep studenten en wetenschappelijk medewerkers van Wageningen UR heeft zijn weerslag heeft gehad op de programmasamenstelling, vertelt Lindenbergh. Namen van artiesten of specifiek op die doelgroep gerichte voorstellingen kan hij echter niet onmiddellijk uit zijn mouw schudden. Aarzelend vertelt hij over een overgangsseizoen met een standaardprogrammering waarin voor Wageningen iets meer moderne dans en kleinschalig toneel is opgenomen
De directeur pakt het programmaboekje erbij en begint te bladeren. Hij slaat het boekje op de pagina's waar Helmert Woudenberg geprogrammeerd staat naast de Hoofdstad Operette, Fred Delfgaauw en Frank Boeijen. Dit is een mooi voorbeeld, aldus Lindenbergh. Boeijen en de Hoofdstad Operette in de grote zaal voor het bredere publiek, en Delfgaauw en Woudenberg in de kleine zaal voor de hoger opgeleiden. Ik hoop dan maar dat de namen Delfgaauw en Woudenberg bekend zijn. Of nee ik denk dat er binnen Wageningen UR zeker een groep is die Delfgaauw fabelhaft vindt. Het is een unieke man die een soort poppen tot leven laat komen in een prachtig verhaal. Een juweeltje van een voorstelling waar ik zeker mensen voor kan vinden.
Dergelijke minder conventionele voorstellingen staan geboekt voor de kleine zaal met ruim tweehonderd stoelen. Al voor de verbouwing was duidelijk dat er in Wageningen een vlakke-vloertheater moest komen waar de interactie met het publiek groter is dan in de podiumzaal met ruim zeshonderd stoelen. De kleine zaal is bij ons de kraamkamer voor het grote podium. In de kleine zaal kan de Wageninger terecht die zich thuisvoelt bij de podiumkunsten. De accenten richten we op kleinschalig toneel, cabaret - en dan niet de grote namen - en kamermuziek. Een vergelijking met 't Hemeltje en De Wereld valt volgens Lindenbergh niet te trekken. 't Hemeltje is het podium met de laboratoriumfunctie. Artiesten bij ons zijn die fase net voorbij.
Amusement
Welke lijn de Junushoff in de toekomst in zijn programmering zal kiezen is nog niet duidelijk. Het oude programma van de Junushoff heb ik nog niet bekeken. We zullen het komende jaar moeten zoeken wat echt goed bij Wageningen past. Lindenbergh vindt dat Wageningse element moeilijk te benoemen. Als je de jaarprogrammma's van dertig middelgrote theaters in Nederland naast elkaar legt, dan moet je goed opletten wil je daar verschillen in zien. Zaandam zal bijvoorbeeld door de jaren heen meer amusement bieden, terwijl in Wageningen het moderne toneel meer aan de orde zal zijn.
De eerste kaartverkoop overstijgt de verwachtingen. De begroting ging uit van 22 duizend bezoekers. Die prognose wil de directeur nu al bijstellen in de richting van dertigduizend. Dat kan volgens Lindenbergh echter geen gevolgen hebben voor de gemeentelijke subsidie. De eerstkomende drie jaar krijgt het bestuur van de Junushoff een miljoen gulden. Daarna wordt de gemeentelijke subsidie bijna negen ton op jaarbasis. Ook al zijn we iedere avond uitverkocht, dan nog blijft de subsidie noodzakelijk. Dit gebouw kost aan afschrijving en rente jaarlijks zes ton. Ook de organisatie - het personeel - kost zes ton, en dan komen er nog kosten voor inkoop en productie bij. De totale kosten zullen jaarlijks anderhalf miljoen gulden bedragen.
Naast de 880 duizend gulden van de gemeente moet het geld komen uit het cafe-restaurant en de zaalverhuur. De doelstelling is hoog maar niet onrealistisch, omdat we een uniek aanbod hebben met het gebouw en het restaurant. Voor zakelijke bijeenkomsten is de theateruitstraling een belangrijk element. Voor congressen en symposia zullen we een functie kunnen vervullen naast het WICC-IAC. Zij hebben geen grote zaal met zeshonderd stoelen, waar je met zeshonderd man op een bijzondere manier kan dineren. Dankzij de vernieuwde Junushoff kunnen we straks meer evenementen in Wageningen houden die nu naar Ede of Veenendaal uitwijken.
De Junushoff lijkt klaar voor de opening van aanstaande zaterdag. De oude, bedompte schouwburg heeft een metamorfose ondergaan. De uitstraling in de gangen en foyers is ruim, terwijl de sfeer in de zalen juist intiemer is. We zijn er klaar voor, vertelt Lindenbergh. En benadrukt: Wij wel, bedekt verwijzend naar de blubber en plassen voor de Junushoff. Het plein is de verantwoordelijkheid van gemeente. Ik mag hopen dat het lukt om er voor zaterdag nog iets begaanbaars van te maken.