Nieuws - 20 april 1995

Klapwijk

Klapwijk

Vroeger was zuiveringsslib een prettige meststof. Onlangs werd een ondernemer gearresteerd, omdat hij zuiveringsslip had verwerkt...Dat was milieucriminaliteit. Loopt het met de normstelling wat uit de hand?


Het gaat erom welk slib wordt verwerkt. Normaal huishoudelijk afvalwater levert goed bruikbaar materiaal op. Dat wordt ook nog steeds her en der gebruikt. Industrieel slib is een heel andere zaak. Het probleem hiermee is dat de concentratie aan zware metalen moeilijk te voorspellen is. Daarom is de landbouw er niet al te happig op. Het beleid is erop afgestemd om dat beter in de vingers te krijgen. Een bedrijf in Amersfoort houdt zich bezig met het opwerken van slib. Daar worden pogingen gedaan om het op te werken en het metaal te scheiden. Natuurlijk kun je het slib mengen om aan normstelling te voldoen, maar dat is niet helemaal de bedoeling. Uiteindelijk kun je slib composteren en dan is het of bruikbaar of voldoende verkleind om elders te verwerken. Dat wil dan zeggen opslaan of verbranden.

De strenge normstelling en monitoring van slib is eigenlijk ook wel een voordeel: je kunt je meer veroorloven bij het zuiveren van afvalwater, bijvoorbeeld door fosfaat te laten neerslaan met behulp van metalen, omdat het slib toch wordt afgevoerd. Het uitzichtloze is dat je het spul ergens moet dumpen. Weliswaar geeft verkleinen van de massa wat ruimte in de tijd... maar uiteindelijk kun je het niet meer kwijt. Tegen die tijd moeten we dus andere oplossingen hebben.

Het is mogelijk om metalen uit het slib te halen en op te werken tot bruikbaar materiaal. Zolang het echter makkelijker uit erts te halen is, zit je met een prijsverschil. Die ertsvoorraden zijn echter eindig en dan zal de verblijfstijd van een metaal moeten worden verlengd. Met andere woorden, dan zul je gericht metalen moeten terugwinnen. De technieken zijn al voorhanden, maar nog niet rendabel; op lange termijn wel en lijkt het mij dus verstandig om er nu alvast mee te beginnen. Dan weet je straks tenminste precies waar je aan toe bent."