Nieuws - 14 september 1995

Kersverse hoogleraar Lelieveld verlaat LUW

Kersverse hoogleraar Lelieveld verlaat LUW

Prof. dr J. Lelieveld, net een jaar LUW-hoogleraar, gaat de universiteit alweer verlaten. Per 1 januari verruilt hij zijn leerstoel Atmosferische chemie en mondiale veranderingen voor een leerstoel aan de Universiteit Utrecht, Chemie van de atmosfeer. Drie aio's gaan met hem mee; ze worden gefinancierd door de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Lelieveld is ingegaan op een verzoek te solliciteren op een vacature bij de Universiteit Utrecht. Doorslaggevend voor zijn vertrek waren de beperkte middelen die hij het afgelopen jaar kreeg. Hoewel de studentenaantallen voor het vakgebied goed zijn, komt er door de bezuinigingen geen extra capaciteit bij. Daardoor is er geen uitzicht op vaste wetenschappelijke medewerkers. Volgens Lelieveld is de financiele ondersteuning van het klimaatonderzoek in Utrecht beter dan in Wageningen. Bovendien is daar sprake van een wetenschappelijke inbedding op het gebied van klimaat, terwijl in Wageningen nog veel moet worden opgebouwd. Utrecht heeft een onderzoekschool die zich bezighoudt met klimaat en sinds kort een Centrum voor Klimaatstudies.

Lelieveld vindt dat er een structuurcommissie moet komen om de vrijkomende leerstoel in te vullen. Er moet nagedacht worden over de breedte van de leeropdracht en de financiele ondersteuning. Een persoon moet hier de mondiale en lokale luchtverontreiniging doen en ook nog eens arbeidshygiene. En dat terwijl er maar liefst zeven hoogleraren Bodemkunde zijn. Een wat specifieker profiel voor de nieuwe hoogleraar lijkt mij op zijn plaats."