Nieuws - 21 december 1995

Kerstoverdenking

Kerstoverdenking

Waarom slaat het virus dat zich in Frankrijk zo massaal ontwikkelde, niet over? Natuurlijk, de treinen staken, maar daarmee zijn de besmettingshaarden niet geblokkeerd. Waar wachten de studenten en de medewerkers op?

De studiebeurs wordt verder gekort, de collegegelden blijven stijgen, over geleend geld moeten ze rente betalen. Aan het eind ligt een onzeker perspectief, een carriere geplaveid met tijdelijke contracten of nog minder. Voor wie werk ik, medewerker, nu en straks? Waarom springen we niet op de bres voor goede condities? Voor mezelf weet ik het antwoord wel. Murw geworden door te veel bureaucratie en reorganisaties, plannen en luchtballonnen. Voor wie is het onderwijs- en wetenschapsklimaat nu inspirerend? Is deze sombere overdenking een gevolg van gebrek aan zon en ben ik aan een lichttherapie toe?

Een lichtpuntje in de duisternis mag ik u niet onthouden. Zowaar geen examens tussen kerst en oudjaar. Ook geen colleges op 2 januari. Ik kan mijn geluk niet op. Prettige feestdagen.