Wetenschap - 18 december 1997

Kerstmenu Chez Lydia

Kerstmenu Chez Lydia

Kerstmenu Chez Lydia
Als ik in de kersttijd de sterflats passeer, zie ik in die grotendeels duistere kolommen altijd een paar verlichte vensters. Daarachter schuilen studenten die de feestdagen niet in de schoot van de familie willen doorbrengen. Ruzie thuis? Of liever op de flat met studiegenoten? Lekker de douche en de keuken helemaal voor je alleen?Voor achterblijvers die geen beroep willen doen op pizzeria of Chinees, de volgende twee kerstmenu's. Eenvoudig te maken en ook niet zo duur. Het eerste menu staat in het boekje Koken op kamers van Riet Sprengers. Het boekje bevat behalve recepten ook lijstjes met kooktechnieken, maten en gewichten. Het tweede menu komt uit eigen keuken. Beide menu's zijn bedoeld voor twee personen. Wijnsuggestie: Rioja combineert goed met beide menu's
Menu Koken op kamers
Kaas-mosterdsoep; spaghetti met gorgonzola-notensaus; ijsbergsla met vinaigrette; appelyoghurt
Kaas-mosterdsoep
  • 1 liter kippenbouillon (van tablet)
  • 200 gram geraspte jongbelegen Goudse kaas
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • peper, zout
  • 1 eetlepel maizena
  • 2 eetlepels room
    Verhit de bouillon, roer de geraspte kaas erdoor. De kaas op laag vuurtje al roerend laten smelten (de soep mag niet koken). Breng op smaak met mosterd, peper en zout. Roer de maizena met een eetlepel water en twee eetlepels room door de soep en laat die al roerend iets binden. De soep blijft enigszins korrelig van structuur
    Spaghetti
  • 350 gram spaghetti
  • 100 gram magere gerookte ham- of spekblokjes
  • 1/4 liter slagroom of koffieroom
  • 150 gram gorgonzola
  • 100 gram grofgehakte walnoten
  • 1 theelepel Italiaanse keukenkruiden
    Kook de spaghetti beetgaar. Bak intussen de vleesblokjes twee minuten. Voeg slagroom, gorgonzola, noten en kruiden toe. Verwarm de saus zonder te koken. Door de spaghetti scheppen
    Vinaigrette
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels wijnazijn of citroensap
  • halve theelepel zout, peper
  • anderhalve theelepel mosterd
  • halve theelepel suiker
    Meng alle ingredienten door elkaar en varieer door verse kruiden toe te voegen
    Appelyoghurt
  • 2 deciliter slagroom
  • klein potje appelmoes
  • 2,5 deciliter yoghurt of kwark
  • halve theelepel kaneelpoeder
    Slagroom stijf kloppen met de helft van de kaneel. Appelmoes en yoghurt mengen. Schep de slagroom luchtig door het mengsel. Vul twee schaaltjes en zet ze in de koelkast. Voor het serveren de rest van de kaneel erover strooien
    Menu Chez Lydia
    Gevulde avocado met garnalen, zure room en/of blauwe kaas; ossenstaartsoep met een scheutje madeira; komkommer/tomatensalade met (verse) basilicum; rode kool met appeltjes; gebakken aardappelschijfjes; gesneden runderrollade met bruine uiensaus. Toetje: chocoladefondue of kwark met honing/gembersaus en gehakte walnoten
    Avocado
    Avocado uithollen, vullen met mengsel van vruchtvlees en garnalen, zure room en/of blauwe kaas
    Soep
    Open een blikje ossenstaartsoep van een goed merk; elke supermarkt heeft keuken-madeira
    Salade
    Komkommer klein snijden en goed laten uitlekken; tomaten in plakjes of blokjes snijden, met vinaigrette (zie menu Koken op kamers) en (verse) basilicum mengen
    Rode kool
    Een diepvriespak rode kool met appeltjes voorzichtig opwarmen
    Aardappelschijfjes
    Kant-en-klare aardappelschijfjes lichtbruin bakken; niet te vaak roeren, houd ze heel! Eventueel wat kummel erover
    Rollade met bruine uiensaus
    Driehonderd gram gesneden runderrollade (te koop op de vleeswarenafdeling van de supermarkt) op een bord boven op een pan heet water verwarmen. Een grote ui snipperen, in een (niet te klein) stukje boter of margarine bakken (niet te donker!) peper en zout of een jusblokje toevoegen, een laurierblaadje toevoegen, afblussen met water. Eventueel een scheutje rode wijn toevoegen; binden met een eetlepel bloem en een scheutje koffieroom
    Honingkwark
    Het gembernat uit een potje stemgember met honing mengen, gemberbolletjes en walnoten hakken, met kwark vermengen. In plaats van gember kan ananas ook. Toefje (spuit)slagroom erop en een lange vinger erin
    Chocoladefondue
    Smelt 250 gram chocoladerepen met twee deciliter dunne room (eventueel een scheutje port erbij) in klein pannetje op een zacht vuur. Zet op theelichtje of rechaud. Zet fruitschaal met partjes banaan, mandarijn, peer, mango en ananas op tafel. Fruitpartjes met fonduevork in de chocoladesaus dopen

  • Re:ageer