Nieuws - 3 oktober 1996

Kennisstad onder vuur

Kennisstad onder vuur

Nog voor de officiele oprichting van de Stichting Kennisstad Wageningen is onenigheid ontstaan over de doelstellingen en het beeldmerk. Het samenwerkingsverband tussen LUW, DLO, gemeente en andere instellingen gaat concurreren met het bedrijf Aglink, vreest Aglink-directeur ir A.W. Sijthoff. Bovendien is het beeldmerk van de stichting volgens hem geent op het logo van Aglink.

De hoofdactiviteit van Aglink is kennisoverdracht van wetenschappelijke instituten naar het bedrijfsleven. Sijthoff dreigt daarmee te stoppen als de stichting voor die activiteit een eigen organisatie opzet, in plaats van Aglink daarvoor in te schakelen. Aglink heeft in de afgelopen tien jaar een systeem ontwikkeld waardoor bedrijven gebruik kunnen maken van de kennis die de instituten hebben ontwikkeld en die daar vaak op de plank blijft liggen. Eenvoudig is dat niet, vertelt Sijthoff. Er komt meer bij kijken dan een bord in de tuin met de tekst Kennis te koop."

Sijthoff overweegt juridische stappen te ondernemen om een samenwerkingsverband tussen de stichting en zijn bedrijf af te dwingen. Gaat de stichting die samenwerking niet aan, dan kan het stopzetten van de kennisoverdracht Aglink negen werkplekken kosten.

Volgens wethouder P. Spitteler van Economische zaken hoeft het zo ver niet te komen. Zodra de voorbereidingen zijn afgerond, wordt Sijthoff uitgenodigd om over een samenwerkingsverband te praten. Hij moet nog een week of drie geduld hebben."

Een logo heeft de stichting nog niet, meldt Spitteler. Het beeldmerk waar Sijthoff op doelt, een zittende uil, is alleen gebruikt voor de uitnodigingen voor een symposium over Wageningen als kennisstad, ter ere van scheidend burgemeester Jager. Dat had volgens Spitteler met de stichting niets te maken.