Nieuws - 7 november 1996

Kamerleden sceptisch over FAO-standpunt

Kamerleden sceptisch over FAO-standpunt

De Tweede-Kamerleden die volgende week als waarnemer met de ministers Kok, Pronk en Van Aartsen meegaan naar de voedseltop in Rome, hebben het Nederlandse regeringsstandpunt met scepsis ontvangen. P. ter Veer van D66 vindt de notitie modieuze prietpraat, PvdAer E. Woltjer vindt haar te weinig concreet en CDA-collega R. van der Linden en VVDer W. ter Keur spreken van te optimistisch. Dit signaleert het Agrarisch Dagblad deze week.

E. Woltjer meent dat het regeringsstuk in vergelijking met andere landen revolutionair is. Wij leggen verbanden tussen wereldhandelsoverleg, het milieuprobleem en de armoedebestrijding. Dat is een goede benadering. En dan lees ik een prachtige analyse van de afgelopen jaar, maar mis ik een goede punten waar we ons voor gaan inzetten. De notitie is mij te abstract." Hij zegt niet te zien wat aan het schrijnende probleem van de honger gebeurt.

P. ter Veer noemt de notitie onvoldragen en boordevol prietpraat, zoals de zinsnede dat uit duurzaamheidsoverwegingen geintegreerde gewasbescherming en nutrientenbeheer uitgangspunten zijn. Bovendien mist hij fatsoenlijke beschrijvingen van het distributieprobleem en het feit dat straks driekwart van de mensen in megasteden woont. CDA en VVD vinden de notitie te optimistisch als deze het hongerprobleem binnen dertig jaar denkt te kunnen uitbannen. Ter Keur meent dat de regering heel voorzichtig moet zijn met de gedachte dat het wel mee zal vallen met het voedseltekort.