Nieuws - 21 september 1995

Kamerhuurder krijgt geen kwijtschelding belasting

Kamerhuurder krijgt geen kwijtschelding belasting

Kamerhuurders bij de Stichting Sociale Huisvesting Wageningen (SSHW) en op de particuliere markt krijgen geen kwijtschelding van de onroerend zaakbelasting, besloot de gemeenteraad 18 september. Dit jaar betalen zij voor het eerst deze gemeentelijke belasting, via de servicekosten.


Huurders van zelfstandige SSHW-woonruimte krijgen wel kwijtschelding. De vrijstelling gaat in met terugwerkende kracht vanaf 1 januari dit jaar.

Vrijstelling voor kamerbewoners is juridisch niet mogelijk en zou tot te veel administratieve rompslomp bij de gemeente leiden. Daar weegt voordeel voor de kamerhuurders, dertig tot 35 gulden per jaar, niet tegen op, vindt scheidend CDA-fractievoorzitter ir J. Knoppers. Zo'n bedrag vertegenwoordigt een pilsje per maand. Bovendien gaat het bij de huurders van de SSHW voor 95 procent om studenten." Door deze uitlatingen kwam Knoppers in aanvaring met Groen-Linksraadslid J. de Gruyter: Als de gemeenteraad besluit tot kwijtschelding, doet de hoogte of de besteding van het bedrag er niet toe. Een protest van ouderen tegen een verhoging met twee kwartjes van het kabelabonnement nemen we toch ook serieus?" Daarnaast wees hij Knoppers erop dat de groep niet-studerende SSHW-bewoners groeit.

De protesterende stichting Flatoverleg, die de belangen van SSHW-huurders behartigt, benadrukt in een brief dat de verschillen in prijs en kwaliteit tussen zelfstandige en onzelfstandige woonruimte niet groot is. Studenten in Delft en Tilburg krijgen wel kwijtschelding, weet het Flatoverleg. Maar de gemeenteraad liet zich daardoor niet overtuigen.