Nieuws - 30 maart 1995

Kamer: studie moet kosteloos onderbroken kunnen worden

Kamer: studie moet kosteloos onderbroken kunnen worden

Studenten moeten hun studie een jaar kunnen onderbreken zonder dat dit gevolgen heeft voor hun recht op studiefinanciering. Dit vinden de Kamerfracties D66, VVD en PvdA. Het is nog onduidelijk of Ritzen het wetsvoorstel van de prestatiebeurs op dit punt gaat aanpassen.

Studenten die in 1995 gaan studeren, krijgen te maken met de prestatiebeurs. In het eerste jaar moeten zij vijftig procent van hun studiepunten halen en wanneer zij niet binnen zes jaar afstuderen, moeten ze hun studiebeurs terugbetalen. Het oorspronkelijke wetsvoorstel kent voor de eis van zes jaar geen uitzonderingen. Wanneer een student zich om wat voor reden dan ook een jaar uitschrijft, tikt de klok gewoon door.

Het feit dat studenten hun studie niet mogen onderbreken, heeft in de Tweede Kamer veel kritiek geoogst. De PvdA-fractie heeft bovendien voorgesteld de termijn van zes jaar te verlengen naar zeven jaar. Of Ritzen tegemoet wil komen aan de Tweede Kamer, blijkt volgende week bij de schriftelijke beantwoording van vragen over de prestatiebeurs.