Nieuws - 10 oktober 1996

Kamer laat Nuis begaan met driejarige studies

Kamer laat Nuis begaan met driejarige studies

De Tweede Kamer houdt staatssecretaris Nuis niet tegen als hij per se een wet wil opstellen die driejarige universitaire opleidingen mogelijk maakt. Maar enthousiasme kan de Kamer er niet voor opbrengen. Alleen J. Jorritsma van D66 had een duidelijk positieve grondhouding over de notitie van de staatssecretaris.

Nuis wil universiteiten de vrijheid geven driejarige opleidingen te beginnen, naast de bestaande vierjarige. Na afronding van zo'n studie - die algemeen academisch vormend moet zijn - kunnen studenten de universiteit verlaten en aan het werk gaan. Daarnaast ziet hij verschillende soorten vervolgopleidingen ontstaan.

In zo'n verscheidenheid aan vervolgstudies ziet de PvdA wel iets, bleek vorige week. Dat komt tegemoet aan de uiteenlopende wensen van studenten, zei woordvoerder W. van Gelder. Maar dat driejarige studies zelfstandig kunnen bestaan, gelooft de PvdA niet.

Nuis wil de universiteiten niet dwingen tot driejarige studies en daaraan dankt hij het dat de fracties hem niet de voet dwars zetten. CDAer Van de Camp verwoordde de scepsis: Ik vraag me wel af of de staatssecretaris geen dringender werk te doen heeft."