Nieuws - 10 augustus 1995

Junushoff krijgt toch filmzalen

Junushoff krijgt toch filmzalen

Een vernieuwde schouwburg Junushoff krijgt na vijf jaar discussie toch vier filmzalen. Op het laatste moment heeft bioscoopeigenaar G. Kuiper alsnog aansluiting gezocht nadat hij eerder dit jaar afhaakte.


Kuipers heeft locaties elders in Wageningen onderzocht, maar deze zouden niet geschikt of even duur zijn, verklaart wethouder H. Blankestijn (PvdA) van cultuur de terugkeer van Kuipers naar de Junushoff.

Volgens Blankestijn zullen de gemeente, Kuipers en projectontwikkelaar Swagro nu contracten tekenen waarmee definitief voor de combinatie bioscoop, theater en filmzalen gekozen is. De partijen verplichten zich hiermee de plannen verder uit te werken en daarvoor kosten te maken. Over krap een jaar zal de verbouw van de huidige grote schouwburgzaal beginnen. Aan het begin van het theaterseizoen 1996-1997 zal de verbouw klaar zijn."

Of er van de, afgelopen jaren veel bepleitte, synergie tussen film en theater nog iets terecht komt, hangt af van de samenwerking die stichting Junushoff en Kuipers met elkaar zoeken, meent de cultuurwethouder. Het nieuwe bestuur van de stichting Junushoff heeft al laten weten deze aan te willen gaan. Het vorige bestuur lag overhoop met Kuipers, sinds enige tijd werden geen films meer vertoond in de Junushoff.

Blankestijn is tevreden met de huidige plannen waarin Kuipers niet meer exploitant van de schouwburg en bioscoop wordt. In plaats daarvan kan er samenwerking tussen de stichting en Kuipers plaatsvinden op het gebied van ondermeer horeca, kassa's en voorverkoop.

De totale investering voor bioscoop en schouwburg bedraagt, exclusief commerciele ombouw, 11 miljoen gulden. Daarbij heeft de gemeente in haar fondsenwerving voor de schouwburg een succesje geboekt bij het ministerie van Onderwijs, cultuur en wetenschappen door 1,5 ton subsidie in de wacht te slepen.